Länsimetrosta johtuva velkaantuminen ei saa estää homekoulujen korjausta

LÄNSIVÄYLÄ AREENA 16.-17.4.2016

Viime aikoina on taas uutisoitu espoolaiskouluista, joista on paljastunut kosteusongelmia ja hometta. Tiistilän koulun sisäilmaa tutkitaan ja luokkiin on viety ilmanpuhdistimia. Jousenkaaren koulussa alkoivat korjaukset pari kuukautta sitten. Niipperin koulu jouduttiin sulkemaan vain muutama viikko satatuhatta euroa maksaneiden korjausten jälkeen.

Vaikka osassa rakennuksista ongelmien syynä on puutteellinen vuosihuolto, isoin ongelma on se, että suuri osa kouluistamme on rakennettu 1970-80 –luvuilla. Siksi monet rakennuksista vaativat jo ikänsä puolesta korjauksia samaan aikaan. Listalla on noin 15 koulua, ja määrä kasvaa. Pitkä korjauslista on hankala, koska myös oppilasmäärät kasvavat 800-1000 lapsella vuodessa. Hätäväistötiloissa on jo nyt noin 3600 oppilasta.

Koulujen korjausta ripeässä tahdissa hankaloittaa Espoon velkaantuminen. Kun kaupunki suurenee yli 4000 asukkaalla vuodessa, on selvää että pelkillä kumipyörillä ei kaikkia voi kuljettaa. Sen vuoksi valtuusto päätti jo vuonna 2007 Länsimetron rakentamisesta. Se kuitenkin tuo lisävelkaa miljardi euroa vuoteen 2018 mennessä. Lähikuukausina päätettäväksi tulee myös raidejokeri, jonka hintalappu Espoolle on sata miljoonaa euroa.

Käyttäjät maksavat matkalippuina karkeasti puolet raideinvestoinneista. Lisäksi uudet asukkaat ja yrittäjät tuovat vero- ja elinkeinotuloja. Pitkällä aikavälillä raideinvestoinnit onneksi maksavat itsensä takaisin.

Poliittiset ryhmät neuvottelevat touko-kesäkuussa menoista, ja silloin käydään läpi myös koulujen peruskorjaustarpeet. Yksikään lapsi tai työntekijä ei saa sairastua sen takia, että kaupunki hidastelee. Korjausrahaa saadaan lisää siten, että summa säästetään jostakin muualta, otetaan velkaa, haetaan uusia rahoitusmuotoja, puretaan rahastoja tai korotetaan veroja. Kokoomukselle verojen korotus tai lisävelka eivät ole ensimmäisiä vaihtoehtoja, mutta tavalla tai toisella sairaat rakennukset korjataan.

Pia Kauma
Valtuustoryhmän puheenjohtaja (kok)

Kirsi Åkerlund Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaoston varapj. (kok)

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn