Lähestymiskielto ei tuo nykyisin riittävää turvaa uhrille

Kansanedustajan mukaan uhrien fyysisen koskemattomuuden suojaa tulee tehostaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauman mukaan lähestymiskieltoa hakeneiden henkilöiden suojaamiseksi väkivallanteoilta on tehtävä nykyistä enemmän.

Helmikuussa uutisoitiin Espoon Haukilahden traagisesta tapauksesta, jossa lähestymiskiellossa ollut mies surmasi lähestymiskiellon hakeneen naisen.

Oikeusministeriön työryhmä esitti vuoden 2021 lopulla muun muassa sähköisen valvonnan käyttöönottoa lähestymiskieltojen valvonnassa. Valvontatarpeen kerrottiin tuolloin koskevan vuositasolla noin 70 henkilöä.

Pia Kauma penää hallitukselta toimia asiassa kirjallisella kysymyksellään. Hänen mukaansa viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet, että lähestymiskiellon määrääminen ei tosiasiallisesti tuo turvaa uhrille.

– Sen sijaan tehokkaiden valvontamenetelmien käyttöönotto ja poliisien riittävät resurssit valvontaan voisivat sen tehdä. Hallituksen olisi aika kuunnella asiantuntijoita tässä, Kauma toteaa.

Kokoomusedustajan mukaan vakavimmissa lähestymiskieltotapauksissa esimerkiksi jalkapannan avulla tapahtuva sähköinen valvonta olisi tärkeä saada pikimmiten käyttöön. Vastaavia sähköisiä järjestelmiä on käytössä useassa EU-maassa ja Suomessakin vankeinhoidossa.

– Ottamalla käyttöön sähköiset valvontavälineet ja kiirehtimällä väkivaltarikosten rangaistusten täytäntöönpanoa, voisimme ennaltaehkäistä niitä kauheuksia, joita lähestymiskiellon rikkomisesta pahimmillaan voi seurata, Kauma summaa.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn