Lääketieteellinen tutkimus turvattava jatkossakin

TIEDOTE
24.9.2018
Julkaisuvapaa heti

Eduskunnassa alettiin viime viikolla käsitellä valtion talousarviota vuodelle 2019. Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma kiittää hallitusta erityisesti panostuksesta tutkimukseen ja innovaatioihin. Samalla hän muistuttaa, että esimerkiksi lääketieteellisen tutkimuksen taso on turvattava myös tulevina vuosina.

”Valtion tutkimusrahoitus on aivan perusedellytys sille, että Suomessa voidaan tehdä riittävästi tutkimusta erilaisten sairauksien hoitamiseksi. Valtaosa tärkeistä kliinisen lääketieteen uusista havainnoista ja hoitokäytännöistä pohjaa yksittäisten tutkijoiden ja tutkijaryhmien tuloksiin, joille valtion tutkimusrahoitus on elinehto”, Kauma muistuttaa.

Kauma kiittää hallitusta sen arvovalinnan tekemisestä, että terveydenhuollon yliopistotasoisen tutkimuksen määrärahat pidettiin nykyisellä tasollaan. Hallituksen esittämä määrärahan taso on yhteensä 21 miljoonaa euroa. Määrärahat ovat viime vuosina olleet laskusuunnassa, ja Kauma vaatiikin asian erityistä huomioimista seuraavan vaalikauden aikana.

”Pääsin pari viikkoa sitten tutustumaan Uuteen Lastensairaalaan ennen ensimmäisten pienten potilaiden saapumista. Uusien, toimivien puitteiden lisäksi on tärkeä huomioida myös tutkimus, jotta voimme tarjota jatkossakin ensiluokkaista hoitoa. Valtion tutkimusrahoitus mahdollistaa monien lastentautien, kuten lasten diabeteksen ja lapsille tyypillisten syöpien tutkimuksen ja hoitamisen”, jatkaa Kauma.

Kauman mukaan pidemmän aikavälin tavoitteena ei saa olla vain tutkimusrahojen nykytason turvaaminen, vaan myös kasvattaminen.

”Tutkimustyön arvostuksen täytyy näkyä myös sen palkkauksessa. Tutkimustyössä työskentelevien lääkärien palkkaus laahaa edelleen jäljessä verrattuna esimerkiksi sairaalalääkäreihin. Tutkimus vaatii sekä ajallisia että rahallisia satsauksia, sillä tutkimuksen merkityksen unohtamisella olisi ikävät terveydenhuollolliset seuraukset. Huomispäivän hoito tarvitsee tämän päivän tutkijansa”, Kauma päättää.

Lisätiedot:

Pia Kauma
Kansanedustaja
050 574 6764
pia.kauma@eduskunta.fi

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn