Kun maailma muuttuu, on meidänkin muututtava

Länsiväylässä 29.10.14 julkaistu kirjoitus

 

Suomen talous sakkaa tällä hetkellä aika pahasti. Espoossakin leveät vuodet ovat toistaiseksi taakse jäänyttä elämää. Kun Nokialle ja ICT-sektorille on käynyt niin kuin on käynyt, eivät verotulot enää kasva entiseen malliin. Tässä tilanteessa on varmistettava, että hommat hoidetaan tehokkaasti eikä verorahoja tuhlata.

Kun kaupungilla on melkein 14 000 työntekijää, on selvää että jossain on aina jotakin, joka vaatii parantamista. Etenkin jatkuvaa närää herättävät asiat on saatava kuntoon. Hyvä esimerkki tästä ovat terveyskeskusten jonot, jotka olivat pitkään ongelma.

Itsekin istuin vielä muutama vuosi sitten sosiaali- ja terveyskeskuslautakunnassa. Olin turhautunut, koska mikään hyvä päätöksemme ei jalkautunut terveyskeskuksiin eivätkä jonot lyhentyneet. Isoista ja radikaalimmista päätöksistä taas ei löytynyt yhteisymmärrystä. Johtoa ei saanut vaihtaa eikä terveysasemia ulkoistaa. Joku oli aina vastaan.

Onneksi vuoden 2013 puolella alkoi viimeinkin tapahtua. Saimme pääasiassa kokoomuksen aloitteesta aikaan sen, että uuden terveyspalveluiden johtajan Eetu Salusen johdolla lähdettiin viemään läpi kauan kaivattuja uudistuksia. Samarian terveysasemalta Keski-Espoosta osa asukkaista ohjeistettiin hakemaan palvelua Espoontorin ulkoistetulta terveysasemalta, ja toinen ulkoistettu terveysasema aloitti toimintansa Puolarmetsässä tällä viikolla. Lääkäriin pääsee melkein kaikkialla jo lähes parissa viikossa. Iso kiitos henkilöstölle, joka lähti mukaan uudistuksiin.

Tällä hetkellä isoin kysymys on tilaaja-tuottajamallin päällekkäisyydet. Esimerkiksi tietyöt kestävät aivan liian pitkään. Samoja asioita tehdään monessa paikassa eikä kokonaisuutta johdeta tehokkaasti. Siksi on päätettävä, mitä kaupungin kannattaa tehdä itse ja mitä ostaa muilta. Näin säästyy rahaa opetukseen, koulukorjauksiin, omaishoitoon ja vanhusten kotihoitoon.

Moni espoolainen joutuu nyt miettimään toimeentulonsa uusiksi. Olisi epäreilua sekä heitä että muita espoolaisia kohtaan vain odottaa, että asiat hoituvat, kunhan vain korotamme veroja. Kun maailma ympärillä muuttuu, myös meidän on muututtava. Minusta me olemme sen velkaa asukkaille.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn