Kotitalousvähennystä tulee laajentaa eikä supistaa

Lähes jokainen haluaa asua kotonaan pitkään vielä korkealla iälläkin. Asuminen menee kuitenkin vaikeaksi, jos kohtuuhintaista apua arjen askareisiin ei voi saada. Myös muilla kuin ikäihmisillä ovat kodin kunnostus sekä pienet ja suuremmat remontit aina säännöllisin väliajoin tarpeen. Ne jäävät kuitenkin tekemättä, jos ei niitä ole varaa maksaa palkasta tai eläkkeestä käteen jäävillä tuloilla.

Verotuksessa tehtävä kotitalousvähennys on ollut hyvä keino kannustaa näihin hankintoihin. Siitä on hyötynyt myös palvelun antaja. Rakennusfirmat, siivousyritykset ja muut yritykset ovat saaneet töitä.

Marinin hallitus on kuitenkin päättänyt supistaa kotitalousvähennystä. Vielä 2018 kotitalousvähennys oli enimmillään 2 400 euroa teetetyistä töistä, mutta tänä ja ensi vuonna enää 2 250 euroa.

Tämä on aivan väärää suunta. Kokoomuksen mallissa vähennys kasvaisi nykyisestä 2 250 eurosta 5 000 euroon. Sadan euron omavastuu poistettaisiin. Myös sitä, mihin kaikkeen veroetua voisi käyttää, laajennettaisiin.

Myös verovähennyksen paperityötä helpottaisimme esimerkiksi Ruotsin mallin mukaisesti. Siellä kotitalousvähennys on huomioitu hinnassa jo valmiiksi. Ostajan ei enää tarvitse täyttää papereita hakeakseen verovähennystä, vaan tämä osuus asiasta on siirretty yrittäjälle, joka hakee puuttuvan summan verottajalta. Näin palveluhankinta on tehty nimenomaan ostajalle mahdollisimman helpoksi.

Kotitalousvähennyksen erityisryhmäksi voisi hyvin ottaa yli 75-vuotiaat. Heille voisi tarjota jopa tavanomaista anteliaamman ”superkotitalousvähennyksen”. Tätä voisi hyödyntää myös vähävarainen eläkeläinen. Valtio antaisi hänelle 1200 euroa vuodessa rahaa, mutta sen saisi käyttöönsä vain, jos ostaa kotiinsa palveluita. Näin siitä hyötyisi sekä ikäihminen, joka palvelua käyttää, että yrittäjä.

Nyt kun koronapandemian takia moni yritys on jo joutunut laittamaan lapun luukulle erilaisten rajoitusten takia, on haettava kestäviä keinoja auttaa niin ihmisiä kuin maan talouttakin. Kotitalousvähennys olisi tähän hyvä väline.

Pia Kauma
Kansanedustaja (Kok.)
Kaupunginvaltuutettu
Espoo

Länsiväylä 16.12.2020

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn