Pia Kauma ehdotti joulukuussa kirjallisessa kysymyksessä asp-korkotukilainojen tuntuvaa nostamista pääkaupunkiseudulla.

Korotus ensiasunnon ostajien lainaan? –”Niin kauan kuin pääkaupunki­seudulla ei ole tarpeeksi asuntoja, hinnat nousevat”

Poliitikot ovat viime aikoina kiinnittäneet huomiota asp-lainoihin. Kansanedustaja Pia Kauma (kok) ehdotti joulukuussa kirjallisessa kysymyksessä asp-korkotukilainojen tuntuvaa nostamista pääkaupunkiseudulla.

Kauman mielestä Helsingissä tulisi saada asp-lainaa 240 000 euroa ja muualla pääkaupunkiseudulla 200 000 euroa eli ­kymmeniä tuhansia euroja enemmän kuin nykyään. Kauman mielestä enimmäismäärät pitäisi sitoa kahden vuoden välein tarkasteltavaan todelliseen hintatasoon.

Sanna Marinin (sd) hallitus on pohtinut asp-järjestelmän ­päivittämistä. Asuntopoliittista kehittämisohjelmaa ­valmisteleva työryhmä on keskustellut asp-­lainojen kehittämisestä.

OP:n asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista ­vastaava johtaja Kaisu Christie kertoo, ­että ainakaan OP:n tilastot ­eivät osoita, että asp-lainat vaatisivat korotuksia. Tyypillinen asp-laina on pääkaupunkiseudulla 110 000 euron pinnassa ja vain pieni ­prosentti asp-lainoista ylittää 170 000 euroa. OP on ­suurin asuntolainojen tarjoaja koti­talouk­sille Suomessa lähes 40 prosentin markkinaosuudella.

Christie toivoo, että valtio­valta siirtäisi katseensa ­asp-lainojen nostosta asuntojen riittävään ­rakentamiseen.

”Niin kauan kuin pääkaupunki­seudulla ei ole tarpeeksi asuntoja, hinnat nousevat. Jos asuntojen lisääminenkään ei toimi, ­sitten asp-ratkaisut voivat olla tarpeen. Nyt niillä vain paikattaisiin puutetta.”

Juttu julkaistu alunperin Uudessa Suomessa

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn