Kokoomus vaatii hallitukselta toimia energiakriisin estämiseksi

Kansanedustaja Pia Kauman mukaan valtiolla pitäisi olla selvät suunnitelmat jo hyvissä ajoin.

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma sekä 15 kokoomuksen kansanedustajaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen, miten hallitus on varautunut talvella mahdollisesti koittavaan energiakriisiin.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on nostanut energian hintoja ja hankaloittanut energian saatavuutta koko Euroopassa. Kotitalouksien osalta suurimmat huolenaiheet liittyvät erityisesti sähkön hintaan ja saatavuuteen. On mahdollista, että kovimmat kysyntäpiikit ensi talvena ylittävät Suomen sähköntuotanto- ja tuontikyvyn. Silloin sähköä voidaan joutua säännöstelemään ja sähkökatkoja voi tulla.

Sähkön toimitusvarmuuteen ja hintaan tulevana talvena vaikuttaa eniten Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöönotto, yhdessä Viron kanssa hankittava kelluva LNG-terminaali sekä tuuliolot. Olkiluoto 3:n tuotanto tulee vastaamaan yli 10 prosentilla Suomessa tuotettavasta sähköstä. Hyvä uutinen on, että Olkiluoto 3:n koekäytön ilmoitettiin eilen taas jatkuvan korjaustöiden jälkeen 60 prosentin tehotasolla.

– Sen käyttöönottoon täydellä teholla aikataulun mukaisesti liittyy kuitenkin epävarmuuksia. Ja jos talvella ei tuule riittävästi ja jos jostain syytä myös LNG-terminaalin saaminen viivästyy, voi edessä olla hyvin ongelmallinen tilanne, Kauma toteaa tiedotteessa.

– Vaikka Olkiluodon ydinvoimala ei olekaan valtion hanke, sen onnistuminen on ensisijaisen tärkeää, sillä sähkön hinta on jo pidemmän aikaa koetellut monen suomalaisen maksukykyä, ja hintojen vielä noustessa voi kotien lämmittämisestä tulla todellinen ongelma. Hallituksen tulisikin nyt varautua siihen, että riittävä tuotantokapasiteetti edesauttaa myös hintojen pysymistä kohtuullisina, Kauma jatkaa.

Kauma peräänkuuluttaa hallituksen vastuuta valmistautua mahdolliseen energiapulaan ennakoivasti. Valtiolla tulisi olla selkeät suunnitelmat niistä toimista, joihin ryhdytään, mikäli energian saatavuus heikkenee tai sen hintaa uhkaa karata käsistä sekä valmistella mahdolliset lainmuutokset ja muut varautumistoimet jo hyvissä ajoin syksyllä.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn