Kokoomuksen Kauma johtaa Etyjin parlamentaarista yleiskokousta Suomen puheenjohtajuuden aikana

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma valittiin 3.7. yksimielisesti jatkokaudelle Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajana. Kauma tulee toimimaan puheenjohtajana Suomen Etyjin puheenjohtajuusvuoden aikana 2025. Kyse on todella harvinaisesta tilanteesta, jossa Suomi johtaa puhetta Etyjissä niin hallitustenvälisellä kuin parlamentaarisella tasolla.

Tuoreessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa on linjattu, että Suomi hyödyntää roolinsa Etyjin puheenjohtajamaana 2025 puolustaakseen järjestön periaatteita ja sitoumuksia Euroopan turvallisuuden perustana. Kauma tulee tekemään tiivisti yhteistyötä ulkoministeri Valtosen kanssa yhteisten tavoitteiden edistämiseksi.

”Minun ja ulkoministeri Elina Valtosen muodostama puheenjohtajuustandem on Suomelle merkittävä. Suora puheyhteys ja yhteinen arvopohja edesauttavat yhteisten tavoitteiden ajamista. Tulemme pitämään keskiössä tarvetta kunnioittaa Helsingissä 1975 sovittuja yhteisiä periaatteita, joita Venäjä on todella perustavan laatuisella tavalla rikkonut. Painotamme Etyjin periaatteita myös muissa tilanteissa, esimerkiksi Euroopan rajalla, jossa käydään Israelin ja Hamasin välillä brutaalia sotaa”, Kauma sanoo.

Vuonna 1975 Suomessa sovittiin, että Euroopan rajat ovat pysyviä ja kaikki kansalaiset saavat yhtäläiset ihmisoikeudet. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta Etykin Helsingin päätösasiakirjasta.

”Pidän Suomen tuplapuheenjohtajuutta Etyjissä erityisen arvokkaana. Nykyisessä, hyvin herkässä maailmanpoliittisessa tilanteessa suomalaista, rauhallista ja ratkaisuhakuista otetta turvallisuuteen ja kansainväliseen yhteistyöhön tarvitaan ja arvostetaan”, Kauma sanoo.

Etyjin kautta Suomi tukee Ukrainan lisäksi myös muita lähialueiden maita vahvistaen maiden turvallisuutta ja tukien niiden demokratiakehitystä sekä oikeusvaltioperiaatteiden ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.

”Etyjissä tehdään tärkeää työtä Keski-Aasian, Etelä-Kaukasian ja Länsi-Balkanin maiden tukemisessa. Kyse on yhtä lailla meille tärkeistä arvoista kuin myös turvallisuudesta. Länsimaisten arvojen edistäminen näissä maissa on Euroopan turvallisuuden kannalta olennaista, jotta vältämme niiden liukumista entistä vahvemmin Venäjän vaikutuspiiriin”, Kauma painottaa.

57 osallistujamaan muodostama Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu yli 300 jäsenmaiden parlamenttien valitsemaa edustajaa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn