Kauma Pietarissa: Naisten pitää hakeutua sinne, missä valta on

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma (kok.) kannustaa naisia hakeutumaan politiikassa ja taloudessa sinne, missä valta on. Kauma puhui naisten asemasta keskiviikkona Pietarissa euraasialaisessa naisfoorumissa (Euro-Asia Women’s Forum).

”Naiset ovat perinteisesti olleet politiikassa erityisen aktiivisia sukupuolten tasa-arvoon liittyvissä kysymyksissä, mutta meidän pitäisi katsoa kauemmas. Naisten olisi pyrittävä poliittisiin tehtäviin kaikilla aloilla, myös turvallisuus-, ulko- ja talouspolitiikassa”, hän kannusti.

Kauma sijaisti foorumissa Etyjin yleiskokouksen puheenjohtajaa, ruotsalaista Margareta Cederfeltiä. Etyjissä naisten määrä järjestön johtotehtävissä on kasvanut, sillä Etyjin viiden toimielimen johtajista kolme on nykyään naisia, ja tasa-arvo on vahvasti läsnä myös Ruotsin hallitustenvälisen Etyj-puheenjohtajuuskauden ohjelmassa.

Kauma harmitteli silti, että Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksessa naisia on vain 25,5 prosenttia, ja monessa kansallisessa parlamentissa naisia on edelleen liian vähän.

Hän korosti myös koulutuksen merkitystä tasa-arvon edistämisessä.

”Talouskasvu ja kestävä hyvinvointi edellyttävät, että tytöillä ja nuorilla naisilla on oikeus samaan koulutukseen kaikilla aloilla. Mikään kansakunta ei voi sulkea pois puolen väestön potentiaalia”, hän painotti.

Pohjimmiltaan tasa-arvossa on kyse vallasta, ja pahimmillaan myös alistamisesta.

”Siksi lähisuhdeväkivallan vastainen niin sanottu Istanbulin sopimus on tärkeä työkalu, etenkin niissä maissa, joissa naisten tasa-arvo ei ole vielä edennyt”, hän päätti.

Pietarissa 13.–15.10. järjestettävään euraasialaisen naisfoorumiin osallistuu lähes viisisataa osanottajaa 111 maasta.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn