Kansanedustaja lisäisi vapaaehtoista pakkohoitoa raskausaikana

Lisäys toisi Pia Kauman mukaan turvaa sekä äideille että lapsille.

Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pia Kauma (kok.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen päihdeäitien vapaaehtoisen pakkohoidon lisäämisestä päihdepalveluiden keinovalikoimaan

– Vapaaehtoisessa pakkohoidossa päihdeongelmainen äiti antaisi suostumuksensa pakkohoitoon siinä vaiheessa, kun hän tunnustaa tarvitsevansa apua, mutta vieroitusoireet eivät ole vielä alkaneet. Hoidon aikana päihderiippuvainen äiti ei voi keskeyttää hoitoa sen aloittamisen jälkeen. Tästä on saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi Norjassa, sanoo Kauma tiedotteessaan.

Kansanedustaja korostaa, että toimintatapa pitäisi äidin kiinni paremmin jo aloitetussa hoidossa ja näin ollen parantaisi päihdehoidon vaikuttavuutta sekä onnistumista niin äidin, kuin lapsenkin näkökulmasta katsottuna.

– Vaikka päihdeäidit pääsevät tällä hetkellä käytännössä jonon ohitse vieroitus- ja korvaushoitoon, emme nykykeinoilla voi kuitenkaan varmistua hoidon onnistumisesta. Vapaaehtoinen pakkohoito tulisi asettaa päihdepalveluiden keinovalikoimaan, jotta äidin raskaudenaikaisesta päihteiden käytöstä lapselle ja äidille itselleen koituvia ongelmia voitaisiin vähentää, esittää Kauma.

Hänen mukaansa tilastot vahvistavat näkemystä siitä, että uusia keinoja tarvitaan. Odottavien äitien raskaudenaikainen alkoholinkäyttö aiheuttaa kehitysriskin tuhansille sikiölle vuosittain ja on arvioitu, että joka vuosi syntyy 600–3000 lasta, joilla on jonkinasteinen alkoholivaurio.

– Vapaaehtoisen pakkohoidon mahdollisuus toisi äideille sekä lapsille turvaa, mutta myös viranomaisille uuden keinon tarttua päihdeongelmien kanssa kamppailevien perheiden haasteisiin, toteaa Kauma.

Juttu julkaistu Verkkouutisissa

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn