Kauma huolissaan Keski-Aasian vesipulasta

Keski-Aasiassa ja Mongoliassa ilmastonmuutos, kuivuus ja vesipula eivät ole vain tulevaisuuden uhkakuvia vaan jo tämän päivän kouriintuntuvia ongelmia, sanoo Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma (kok.).

Kauma on toiminut yleiskokouksen Keski-Aasian erityisedustajana kohta vuoden, ja on sinä aikana vieraillut Kazakstanissa, Kirgisiassa, Tadžikistanissa ja Uzbekistanissa. Hän on myös tavannut kaikkien alueen Etyj-valtuuskunnat parhaillaan Ison-Britannian Birminghamissa meneillään olevassa Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa. Kauma raportoi työstään yleiskokouksen täysistunnolle tiistaina.

”Venäjän sota Ukrainassa on vaikuttanut myös näihin maihin monella tapaa. Esimerkiksi Kirgisiasta on aiemmin käynyt Venäjällä miljoona siirtotyöntekijää. Heidän työnsä on muodostanut jopa 30–40 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, ja se kaikki on pois maan taloudesta. Kaikkien maiden ulkomaankaupasta suuri osa on tehty Venäjän kanssa, ja Venäjän taloustilanteen heikentyminen vaikuttaa myös tätä kautta”, Kauma arvioi.

Afganistanin siirtyminen talibanien hallintaan toi lähimpänä olevaan Tadžikistaniin mutta myös muihin Keski-Aasian maihin pakolaisia. Maita yhdistävät myös käsikosketeltavat ilmastonmuutokset vaikutukset, kuten alueen vesihuollolle tärkeän Araljärven kuivuminen.

”Kuivuus toisaalta pakottaa ja toisaalta kannustaa heitä hakeutumaan yhteistyöhön. Alueelliset haasteet voivat olla uhka silloin, kun kilpaillaan samoista resursseista mutta myös mahdollisuus, jos niihin haetaan yhdessä ratkaisuja”.

Erityisedustajan tehtävänä vuoropuhelun ja yhteistyön edistäminen

Keski-Aasian maat ovat olleet Etyjissä mukana kolmekymmentä vuotta. Mongolia liittyi järjestöön vuonna 2012.

”Maat ovat vahvasti sitoutuneet kestävän kehityksen tavoitteiden täytäntöönpanoon sekä naisten ja nuorten aseman edistämiseen politiikassa. Monessa maassa on myös menossa perustuslakiuudistuksia, joiden tavoitteena on demokratian lujittaminen”, Kauma kiitti.

Erityisedustajan tehtävänä on edistää yhteistyötä Etyjin ja Keski-Aasian maiden Kazakstanin, Kirgisian, Tadžikistanin, Turkmenistanin ja Uzbekistanin sekä Mongolian välillä. Käymiensä keskustelujen pohjalta hän listasi tärkeimmät kehittämiskohteet yleiskokouksen ja Keski-Aasian tulevalle yhteistyölle.

”Tärkeitä kysymyksiä ovat talouskehitys, sosiaalisen eriarvoisuuden vähentäminen, energiaturvallisuus, vesivarojen oikeudenmukainen jakaminen ja ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventäminen. Meidän tulee pyrkiä varmistamaan kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuudet sekä hyödyntää olemassa olevia ja mahdollisesti luoda uusia alueellisia yhteistyöfoorumeita.”

Lisätiedot:
Kansanedustaja Pia Kauma 050 574 6764, pia.kauma(at)eduskunta.fi

Kuvia istunnosta yleiskokouksen Flickrissä:
https://www.flickr.com/photos/oscepa

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn