Kauma Etyjin talvi-istunnossa: Paha voittaa, jos hyvät ihmiset eivät tee mitään

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Pia Kauma (kok.) siteerasi menehtynyttä venäläistä oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyia puheessaan yleiskokoukselle perjantaina Wienissä Itävallassa.

”Meille parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenille erilaisuus on mahdollisuus vaihtaa kokemuksia, löytää yhteinen pohja ja liittoutua toistemme kanssa. Kuten Aleksei Navalnyi sanoi vähän ennen paluutaan Venäjälle: Paha voittaa, jos hyvät ihmiset vain katsovat sivusta eivätkä tee mitään.”

Kauma muistutti, että Etyjin ytimessä on sitoutuminen yhteistyöhön ja konfliktien rauhanomaiseen ratkaisemiseen.

”Etyjin tulee pysyä foorumina suoraan ja rehelliseen vuoropuheluun, joka perustuu jaettuihin arvoihin ja periaatteisiin”, hän totesi yleiskokouksen talvi-istunnon avauspuheenvuorossaan torstaina.

Luottamuksen rakentaminen ykkösasia

Yleiskokouksen kaksipäiväinen talvikokous huipentui perjantaiaamuna päätösistuntoon, jonka teemana oli Euroopan turvallisuus ja parlamentaarinen näkökulma Etyjin tulevaisuuteen.

Kauma peräänkuulutti Etyj-maiden kansanedustajilta luottamuksen rakentamista maiden välille.

”Jos pitäisi nimetä yksi tekijä, joka eniten on heikentänyt Euroopan turvallisuutta, se on luottamuksen rapautuminen. Avoimen aseellisen konfliktin, disinformaation ja hybridisodankäynnin aikana luottamuksen rakentaminen näyttää mahdottomalta tehtävältä. Mutta juuri siksi meidän on ponnisteltava entistäkin enemmän vuoropuhelun edistämiseksi sitoutumalla yhdessä Helsingin päätösasiakirjan periaatteisiin”, hän vetosi.

Keskusteluja Etyjin tilanteesta, Lähi-idästä ja ihmisoikeuksista

Kauma tapasi Wienissä muiden muassa Maltan ulkoministerin Ian Borgin, joka toimii hallitustenvälisen Etyjin puheenjohtajana, Israelin parlamentin Knessetin Etyj-valtuuskunnan puheenjohtajan Ram Ben-Barakin sekä Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston johtajan Matteo Mecaccin. Hän keskusteli myös Venäjä-kriitikkona tunnetun sijoittajan Bill Browderin kanssa, jonka asianajaja Sergei Magnitski kuoli venäläisessä vankilassa vuonna 2009.

Keskustelujen aiheita olivat muun muassa Etyj-alueen konfliktit, etenkin Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa sekä Armenian ja Azerbaidžanin rauhanprosessi. Israelin delegaation tapaamisessa esillä olivat pyrkimykset vakauttaa tilannetta Lähi-idässä.

Maailman laajapohjaisin alueellinen turvallisuusjärjestö

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada.

Parlamentaarinen yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin. Yleiskokoukseen kuuluu 323 kansanedustajaa 56 maasta. Yleiskokouksen talvi-istunto järjestettiin Itävallan Wienissä 22.–23. helmikuuta. Kokoukseen ei tänä vuonna osallistunut venäläisiä parlamentaarikkoja.

Lisätiedot:
Kansanedustaja Pia Kauma 09 432 3169, pia.kauma(at)eduskunta.fi

Eduskunta | eduskunta.fi | viestinta(at)eduskunta.fi
Riksdagen | riksdagen.fi | kommunikation(at)riksdagen.fi

Facebook: suomeneduskunta |Flickr: FinnishParliament (Eduskunta) |Instagram: eduskunta_riksdagen | X: @SuomenEduskunta | YouTube: @SuomenEduskunta

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn