Kauma Berliinissä: Ahvenanmaa käy esimerkiksi monen aluekiistan ratkaisuun

EDUSKUNTATIEDOTUS
RIKSDAGSINFORMATIONEN
12.7.2018

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnasta pitää Ahvenanmaata hyvänä esimerkkinä siitä, miten monet nykypäivänkin aluekiistat voitaisiin ratkaista rauhanomaisesti. Kauma puhui Ahvenanmaan itsehallinnosta torstaina Berliinissä Saksan liittopäivien järjestämässä Leinsweiler-seminaarissa.

”Kansainliiton johdolla vuonna 1921 neuvoteltu sopimus Ahvenanmaan itsehallinnosta ei ollut syntyessään mieluinen yhdellekään kiistan osapuolista. Se oli ”jokaiselle jotain” –kompromissi, joka aikojen saatossa osoitti kuitenkin vahvuutensa ja johon kaikki ovat nyt tyytyväisiä”, Kauma kertoi.

Samaan aikaan Kansainliitossa neuvoteltiin Vuoristo-Karabahin kiistasta, joka on edelleen ratkaisematta Armenian ja Azerbaidžnin välillä ja kuuluu Etyj-alueen niin sanottuihin pitkittyneisiin konflikteihin.

Ahvenanmaan menestystarinaan on Kauman mukaan monta syytä. Maakunta on kielellisesti yhtenäinen, sillä on selvät maantieteelliset rajat eivätkä kiistan osapuolet koskaan turvautuneet väkivaltaan, mikä valitettavasti ei ole tilanne monessakaan nykypäivän konflikteista.

”Suomi ja Ahvenanmaa ovat esitelleet itsehallintomallia useille ulkomaisille valtuuskunnille. Ahvenanmaan mallista ovat kiinnostuneet muun muassa israelilaiset, palestiinalaiset, pohjoisirlantilaiset, georgialaiset sekä Indonesia ja Aceh jo mainitun Vuoristo-Karabahin lisäksi. Korostamme kaikille, että emme halua puhua mallista vaan esimerkistä”, Kauma tähdensi.

Ahvenanmaan kiistan sopimisesta tulee pian kuluneeksi sata vuotta. Demilitarisoituna Ahvenanmaa on lisännyt turvallisuutta ja vakautta koko Itämeren alueella.

”Me suomalaiset näemme Ahvenanmaan menestystarinan myös todisteena siitä, että rauhanvälitystä on tärkeä tukea ja siihen kannattaa pyrkiä niin YK:n, Etyjin kuin muidenkin kansainvälisten järjestöjen puitteissa”, Kauma päätti.

Leinsweiler-seminaareja on aiemmin järjestetty samannimisessä kaupungissa Saksan ja Ranskan rajalla alueella, joka on kuulunut vuoroin kummallekin valtiolle ja jonka hallinnasta on myös sodittu. Seminaarin tavoite on ollut tarjota konfliktimaiden edustajille mahdollisuus vuoropuheluun puolueettomalla maaperällä sekä näyttää, miten entiset vihollismaat voivat elää rauhanomaisesti. Nyt seminaari järjestettiin Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen jatkoksi Berliinissä.

Siihen oli kutsuttu edustajia Armeniasta, Azerbaidžanista, Bosnia ja Hertsegovinasta, Makedoniasta, Bulgariasta, Unkarista, Italiasta, Moldovasta, Venäjältä, Romaniasta, Serbiasta, Turkista ja Ukrainasta.

Lisätiedot:
Kansanedustaja Pia Kauma 050 574 6764

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn