Budjettiehdotuksen panostukset osuvat oikeisiin kohteisiin

TIEDOTE 9.8.2018
Julkaisuvapaa heti

Keskiviikkona 8.8. julkaistiin valtiovarainministeriön ehdotus vuoden 2019 talousarvioksi. Ehdotus on vastuullinen ja valtiontalouden riskialttiin tilanteen tiedostava, mutta sisältää monia konkreettisia parannuksia ihmisten arkeen. Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma kiittää valtiovarainministeri Petteri Orpoa erityisesti työllisyyttä edistävistä ja ylivelkaantumista ehkäisevistä toimenpiteistä.

”Budjettiehdotus pitää sisällään lukuisia tervetulleita toimenpiteitä, jotka edelleen vauhdittavat käynnissä olevaa positiivista työllisyyskehitystä. Työn vastaanottamisen kannustimien parantamiseen satsataan 20 miljoonaa euroa, ja työttömyysturvamenojen ennustetaan alenevan peräti 308 miljoonalla eurolla, koska työllisyys kasvaa ja työttömyys alenee. Työn vastaanottamiseen liittyvien kannustinloukkujen purkaminen edesauttaa työttömien siirtymistä työelämään nykyistä sujuvammin”, Kauma kiittelee.

”Tällä hetkellä näyttää selvältä, että hallitus tulee pääsemään tavoitteeseensa 72 prosentin työllisyysasteesta. Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi nousi kesäkuussa jo 71,8 prosenttiin. Nyt käsillä oleva ehdotus tarjoaa hyvän pohjan sille, että seuraavalla vaalikaudella tavoite voidaan asettaa esimerkiksi 75 prosenttiin”, jatkaa Kauma.

Kauman mukaan budjettiehdotus ottaa huomioon myös ylivelkaantuneiden tilanteen, joiden osalta ongelmat ovat viime vuosina olleet voimakkaassa kasvussa.

”Ulosottotapausten määrä on kasvanut tasaisesti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2017 ulosoton asiakkaiksi joutui noin puoli miljoonaa suomalaista, kun vielä vuonna 2008 tapauksia oli noin 50 000 vähemmän. Suurin osa ulosottoasioista liittyy veroihin ja julkisiin maksuihin, mutta muiden yksityisoikeudellisten asioiden kategoria, joihin kuuluvat muun muassa pikavipit, muodostaa jo noin 30 prosenttia tapauksista”, Kauma avaa.

”Nyt ylivelkaantuneiden aseman parantamiseen kohdistetaan yhteensä 8 miljoonaa euroa. Käytännössä tämä tarkoittaa lisäpanostuksia esimerkiksi talous- ja velkaneuvontaan, ulosotossa tehtävään velallisten neuvontaan ja tuomioistuinkäsittelyjen nopeuttamiseen. Ylivelkaantuminen on äärimmäisen huolestuttava trendi, mutta juuri tällaisilla toimenpiteillä siihen puututaan oikein”, Kauma päättää.

Lisätiedot:

Pia Kauma
Kansanedustaja
050 574 6764

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn