Kansanedustajat ottivat yhteen Suomen YK-äänestyksestä A-studiossa: ”Tulisi ottaa vastuu eikä mennä muiden maiden selän taakse piiloon”

Jussi Saramo (vas.) ja Pia Kauma (kok.) ovat erimielisiä siitä, mikä Suomen linja on YK:n päätöslauselmaäänestyksen jälkeen.

– Tämä vaikuttaa tekosyyltä, että Hamas olisi erikseen pitänyt mainita.

Näin arvioi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo Suomen päätöstä äänestää tyhjää YK:ssa Gazan tulitaukoa vaatineessa päätöslauselmassa.

Saramo muistutti A-studiossa maanantaina, että myöskään Israelia ei mainittu päätöslauselmaehdotuksessa nimeltä. Saramon mukaan Suomen hallitus tukee tällä hetkellä Israelin hallintoa, joka rikkoo kansainvälistä oikeutta sotatoimissaan Gazaan.

Saramon kanssa eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaan kuuluva Pia Kauma (kok.) oli tyrmistynyt Saramon kommentista. Kauman mukaan ilmaisu ”kaikki terroriteot” ei olisi ollut riittävä muotoilu Hamasin terroritekojen jälkeen.

– Suomi toimii kuten meidän verrokkimaat, Kauma puolusti Suomen äänestyskäyttäytymistä.

Kauma muistutti, että esimerkiksi kaikki muut Pohjoismaat äänestivät tyhjää. Norja teki äänestyksessä poikkeuksen ja äänesti päätöslauselman puolesta.

Tyhjää äänestäneitä maita oli kaikkiaan 45. Joukossa oli muun muassa Britannia ja Saksa. Toisaalta päätöslauselman puolesta äänesti myös useita Euroopan maita.

EU hajosi kolmeen eri osaan äänestyksessä, Saramo argumentoi.

– Puhuminen verrokkimaista on aika omituista. Minusta Suomen hallituksella tulisi olla valmius ottaa vastuu omista päätöksistään eikä mennä joidenkin muiden maiden selän taakse piiloon.

Voit katsoa A-studion maanantain 30.10. lähetyksen Yle Areenasta.

Juttu julkaistu alun perin Yle-uutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn