Puheet työurien pidentämisestä tai eläkeiän nostosta ovat turhia, jollei ikäsyrjinnästä päästä eroon, kirjoittaa kansanedustaja Pia Kauma (kok.).
Väestömme ikääntyy eikä lapsia synny tarpeeksi. Lääkkeeksi on esitetty työurien pidentämistä ja eläkeiän nostoa. Niistä ei kuitenkaan ole apua, jolleivät iäkkäämmät työntekijät pääse töihin, vaikka haluaisivat. Moni +55-vuotias hakee kyllä työpaikkoja ja lähettää hakemuksia, mutta niihin ei vastata lainkaan tai vastataan ”ei”.
Ikäsyrjintä kuuluu paitsi ihmisten kokemuksissa, myös näkyy tilastoissa. 55–64-vuotiaiden työllisyysaste on esimerkiksi Ruotsissa 78 prosenttia ja Suomessa ainoastaan 71,7 prosenttia, eli jäämme Ruotsista jälkeen yli kuusi prosenttiyksikköä. Vanhemmissa ikäryhmissä eli 65–74-vuotiaiden kohdalla tilanne on samanlainen.
Yli 55-vuotiaat ovat usein ehtineet kasvattaa lapsensa ja kartuttaneet osaamista. Moni 60 ikävuotta lähenevä ja sen ylittänyt tekisi kyllä töitä vielä monta vuotta, jos vain saisi ja se olisi myös rahallisesti kannattavaa.
Ikäsyrjintä oli esillä myös vuosi sitten hallitusneuvotteluissa. Sovimme, että selvitämme parhaat eurooppalaiset käytännöt, jotka voidaan ottaa Suomessakin käyttöön. Lisäksi tämän vuoden alusta muutettiin aloitteestani lakia siten, että työkyvyttömyysriskiin liittyvät maksut ovat uutena työntekijänä palkatulle yli 55-vuotiaalle nyt samansuuruiset kuin kenelle tahansa nuoremmalle työntekijälle.
Enimmäkseen ongelmat liittyvät kuitenkin asenteisiin. Asenteiden muutostalkoisiin tarvittaisiin nyt yrityksiä ja muita työnantajia, jotka ottaisivat henkilöstöpolitiikkansa ytimeen kaikenikäisten työllistämisen. Kysymykseni kuuluukin: Löytyisiköhän Espoosta yrityksiä toimimaan ikäsyrjinnän poistamisen eturintamassa?
Iäkkäämpien työllistyminen ei ole keneltäkään pois, ei edes nuorilta. Myös nuorten tulevien eläkkeiden kannalta olisi tavoiteltavaa, että mahdollisimman moni työkykyinen olisi töissä.
Nyt on korjattava loputkin lainkohdat ja työnantajia koskevat velvoitteet, jotka vaikeuttavat iäkkäämpien palkkaamista, sekä vietävä asennemuutosta yhteiskunnassa ja työpaikoilla eteenpäin.
Pia Kauma, kansanedustaja (kok.), Espoo