Kansalaisuutta ei kuulukaan saada liian helposti

Hallitus aikoo tiukentaa kansalaisuusvaatimuksia.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelman mukaan kansalaisuuden saamisen ehtoja kiristetään tällä hallituskaudella. Sisäministeriö on käynnistänyt kansalaisuuslain uudistamisen.

– Suomen kansalaisuuden saamisen asumisaika tiukkenee viidestä kahdeksaan vuoteen, kuten Virossa, Norjassa ja Saksassa. Myös kielivaatimuksia tiukennetaan, ja otetaan käyttöön kansalaisuuskoe. Tämä on hyvä. Kansalaisuutta ei kuulukaan saada liian helposti, kirjoittaa kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma viestipalvelu X:ssä.

Kansanedustaja pitää hyvänä asiana, että jatkossa kielitaidon vaatimustaso määritellään nykyistä tarkemmin.

– Esimerkiksi kielivaatimusten löperyys on johtanut siihen, että useat vuosikausia Suomessa asuneet käyttävät edelleen veronmaksajien kustantamia, kalliita tulkkipalveluita, vaikka itse kieltä opiskelemalla voisivat pärjätä peruspalveluissa ja yhteiskunnassa selvästi paremmin, Kauma kirjoittaa.

Oppositio on arvostellut hallituksen suunnitelmia tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja.

– Väite, että kansalaisuusvaatimusten tiukentaminen heikentäisi mahdollisuuksia saada työvoimaa ulkomailta ei päde. Verrokkimaissa on pitkälti samat ehdot, ja jo oleskelulupa tuo meillä yleensä pääsyn esimerkiksi asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin. Näin ei ole muualla, Kauma korjaa väitteitä.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn