Puolalaiset valitsivat yhtenäisemmän Euroopan – ”Viktor Orbán jää yhä enemmän yksin”

Pia Kauman mukaan Puolan pitää palauttaa vallan kolmijako.

Puolassa käytiin viime sunnuntaina parlamenttivaalit. Kansanedustaja ja Etyj:n parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Pia Kauma (kok.) toimi 128-jäsenisen vaalitarkkailukomitean johtajana Puolan vaaleissa.

– Hyvin polarisoituneesta vaalikamppailusta huolimatta tunnelma vaaleissa oli innostunut. Äänestys oli iloinen perhetapahtuma, johon osallistui koko perhe. Puolalaiset eivät suhtautuneet vaalisalaisuuteen yhtä ryppyotsaisesti kuin Suomessa, Pia Kauma sanoo Verkkouutisille.

Puola siirtyi vaaleissa uuteen aikaan. Laki ja oikeus-puolueen kahdeksan vuoden valtakausi maan johdossa päättyi. Laki ja oikeus – puolue on edelleen Puolan suosituin puolue 35,4 prosentin äänisaalillaan. Donald Tuskin johtama Kansalaisfoorumi sai toiseksi eniten ääniä 30,7 prosentin äänisaaliilla.

– Ovensuukyselyt ennen vaaleja osoittivat, että Laki ja oikeus on selvästi suurin puolue. Ennen vaaleja minua jännitti, miten kaksi pienempää puoluetta vasemmistoryhmä ja Kolmas tie pärjäävät. Oli selvää, että Tuskin johtama Kansalaisfoorumi ei pysty yksin muodostamaan hallitusta. Keskeistä oli, että nämä kaikki kolme puoluetta pääsivät parlamenttiin, Kauma sanoo.

Puolalaiset olivat innokkaita äänestäjiä. Äänestysaktiivisuus oli historiallisen korkealla. Äänestysprosentti ylsi 74,4 prosenttiin. Viimeksi Puolassa vaaliuurnilla on käyty yhtä innokkaasti vain Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1989.

– Erityisesti nuoret ja kaupunkilaiset lähtivät äänestämään Laki ja oikeus -puolueen konservatiivista ja hyvin Eurooppa-kriittistä linjaa vastaan. Tämä on selkeä merkki siitä, että Puola halutaan palauttaa eurooppalaiselle tielle. Toinen ratkaiseva tekijä vaaleissa oli kohonnut äänestysaktiivisuus. Näissä vaaleissa oli kyse erityisesti Puolan suunnasta, sanoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen akatemiatutkija Timo Miettinen Verkkouutisille.

Kauman mukaan vaaleissa näkyi Puolan kategorinen jakautuminen liberaaleihin kaupunkilaisiin ja konservatiivisimpaan maaseudun väestöön.

Puolan vaalitulos takaa yhtenäisemmän Euroopan

Donald Tusk on Puolan entinen pääministeri ja entinen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja. Tuskin vaalivoittoa on Euroopassa tervehdytty ilolla.

– Odotukset yhteistyölle Euroopassa ovat paljon positiivisemmat kuin aiemmin. Puolan kohdalla oikeusvaltiokysymys on ollut hyvin merkittävä tekijä, joka on aiheuttanut skismaa EU:n ja sen välille. Puola on myös liittoutunut Unkarin kanssa muuta Eurooppaa vastaan esimerkiksi muuttoliikkeiden hallintaa ja EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa koskevissa kysymyksissä, Miettinen sanoo.

– Tähän tulee nyt luultavasti muutos. Unkarin presidentti Viktor Orbán jää nyt EU:ssa entistä enemmän yksin, kun se ei saa Puolaa enää samalla lailla rinnalleen kuin aiemmin.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn