”Jotenkin outoa, ettei presidentti saisi aukaista suutaan”

Kansanedustajan mukaan ihmiset arvostavat presidentissä jatkuvuutta ja vakautta.

– Jotenkin outoa, ettei tasavallan presidentti saisi aukaista suutaan, jos on sanottavaa, kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma kummastelee.

Pia Kauma viittaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön tiistai-iltana MTV Uutisille antamaan lausuntoon. Presidentti kommentoi haastattelussa vallankäyttöönsä liittynyttä professorin arvostelua, jonka mukaan presidenttien tulisi pitäytyä ”ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä, ja menisivät niissä valtioneuvoston kannan mukaan”.

– Niin, hetkinen – olenko minä täällä sitä varten, että minä odottelen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hallituksen linjaukset, ja sitten sanon, että kannatan?, presidentti kysyi MTV:lla.

– Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon, hän sanoi.

Pia Kauman mukaan toki on niin, että presidentin keskeisin rooli on ulkopolitiikassa.

– Mutta uhat ovat nykyään hyvin moninaiset, kuten koronapandemia on osoittanut. Luulen, että ihmiset arvostavat presidentissä eräänlaista jatkuvuutta ja vakautta, Kauma katsoo.

– Nykyäänhän hallitukset ovat melko lyhytikäisiä ja pääministerin nimi on tällä eduskuntakaudellakin ehtinyt jo kertaalleen vaihtua vaikka eduskuntavaalit olivat vain 1 vuosi ja 3 kk sitten.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen sanoo, että haastattelu ”osoittaa, että Suomelle on tärkeää, että Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa presidentti yhteistyössä valtioneuvoston kanssa”.

– Maa tarvitsee presidentin, joka ei katso asioita sivusta, vaan ottaa tarvittaessa kantaa ja hoitaa esimerkillisesti valtiosäännössä asetettuja tehtäviä, Arto Satonen kirjoittaa.

Verkkouutiset 15.7.2020

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn