Huumepolitiikan liberalisointi johtaa vaaralliseen kierteeseen

Pia Kauman mukaan huumeiden käytön laillistaminen lisää käytön haittoja.

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) katsoo huumeiden käytön rangaistavuuden poiston johtavan huumeongelmien lisääntymiseen.

Edustaja viittaa Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa käsitellään Yhdysvaltain Oregonin osavaltion vuonna 2020 voimaan astunutta huumelainsäädäntöä ja sen seurauksia.

Oregonin osavaltio dekriminalisoi kovien huumeiden hallussapidon. Pyrkimyksenä oli hoitaa huumeidenkäyttäjiä rankaisemisen sijaan. Kokeilu on kuitenkin johtanut huumeiden avoimeen käyttöön ja fentanyylin leviämiseen, aiheuttaen laajoja ongelmia osavaltiossa.

Kauman mukaan Oregonissa huumeongelma on räjähtänyt käsiin.

– Tässä jälleen yksi todiste siitä, että huumeiden käytön vapauttaminen ei poista ongelmia, vaan ainoastaan lisää niitä, Kauma kirjoittaa julkaisussaan X:ssä.

Kauman mukaan ongelmia on myös New Yorkin osavaltiossa, jossa vapautettiin kannabiksen käyttö ja myynti. Edustajan mukaan seurauksena auto-onnettomuuden lisääntyivät.

– Kanadassa kannabiksen käytön ja myynnin vapauttamisen myötä myös kovien huumeiden käyttäjien määrä lisääntyi radikaalisti, Kauma lisää.

Edustajan mukaan huumepolitiikan liberalisointi johtaa kierteeseen, jossa haitat lisääntyvät.

– Huumepolitiikan liberalisointi johtaa siihen, että käytöstä tulee hyväksyttävämpää, mikä edelleen lisää niiden tarjontaa. Syntyy kierre, joka johtaa huumeiden käyttöön liittyvien haittojen lisääntymiseen, vaikka tavoite olisi ollut päinvastainen, Kauma kirjoittaa.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn