Jonoista hoitoon ja ikäihmisille seniorineuvolat

Korulauseiden sijaan tarvitsemme nyt tekoja. Hoitajapulaan tarvitaan lääkkeeksi koulutuksen aloituspaikkoja, työntekijöitä ulkomailta sekä parempaa johtamista ja työehtoja, jotta hoiva- ja hoitotehtävissä jo tällä hetkellä olevat pysyvät alalla.

Terveydenhuollon koko tarjontaa on hyödynnettävä paremmin

Kun lääkäriaikoja ei ole, on apu saatava hyödyntämällä palveluseteleitä, joilla pääsee kohtuuhinnalla yksityiselle sekä suurempia Kela-korvauksia. Paljon palveluita käyttäville tarvitaan tuttu omalääkäri ja kotona asuville ikäihmisille omahoitaja.

Seniorineuvoloita vanhuuseläkkeille jääville 

Moni yllättyy eläkkeelle jäätyään epämieluisasti siitä, miten vaikeaa lääkärille ja hoitoon on päästä. Huomataan, että kukaan ei ole enää kiinnostunut eläkkeellejäävän terveydentilasta samaan tapaan kuin työelämässä ollessa.

Raahen esimerkin mukaisesti tarvitsemmekin nyt seniorineuvoloita vanhuuseläkkeelle jääville noin 65-68 -vuotiaille. Raahessa 90 prosenttia kutsutuista on tullut perusteelliseen terveystarkastukseen ja  siellä eläkeläisille on tehty hyvinvointisuunnitelma, jota seurataan. Terveystarkastuksissa on löydetty sydänsairauksia, diabetesta ja muistisairauksia ennen kuin ne ovat aiheuttaneet oireita. Tällaiset tarkastukset tarvitsemme laajemmin käyttöön muuallakin. Olen tehnyt asiasta sekä lakialoitteen että kirjallisen kysymyksen eduskunnassa että valtuustoaloitteen Länsi-Uudenmaan aluevaltuustossa.

Aloitteestani haimme myös EU-rahaa seniorineuvoloiden pilotointiin läntisellä Uudellamaalla. Päätös tulee syksyllä 2023.

Omaishoitajista on huolehdittava paremmin

Myös omaishoitajista on pidettävä huolta. He ovat usein hiljaisia puurtajia, jotka eivät tee numeroa itsestään. Myös he tarvitsevat vapaita ja riittävän taloudellisen tuen. Tällä hetkellä asiassa on merkittäviä puutteita. Harkinnan arvoinen asia on myös se, että omaishoidontuki olisi kokonaan veroton samaan tapaan kuin lapsilisät. Tuet ovat niin pienet verrattuna siihen, mitä hoito maksaisi yhteiskunnalle esimerkiksi ympärivuorokautisessa hoivakodissa.

Hyvinvointivaltiossa on saatava hoitoa silloin, kun sitä tarvitsee

On aivan selvää, että Suomen kaltaisessa maassa jokaisella on oikeus hyvään hoitoon, kun sitä tarvitaan. Inhimillisyys ja hyvä laatu ovat palveluiden ohjenuora.

Hyvä elämä merkitsee jokaiselle hiukan eri asiaa, mutta turvallisuuden ja riittävän toimeentulon lisäksi siihen kuuluu mahdollisuus toteuttaa itseään ja unelmiaan monipuolisesti.

Elämän ei pitäisi olla kenellekään pelkkää puurtamista. Aikaa pitää olla myös palautumiseen, lepoon ja ihmissuhteisiin. Puhdas luonto, liikunta ja kulttuurin koko kirjo luovat hyvinvointia. Kestävän kehityksen periaatteisiin kuuluu sosiaalinen ja kulttuurinen ulottuvuus taloudellisen ja ekologisen rinnalle.

 

 

Pia sosiaalisessa mediassa

Facebook

1 week ago

Pia Kauma
Länsiväylä-lehdessä oli juttu tehtävästäni Etyjin yleiskokouksen puheenjohtajana. ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 months ago

Pia Kauma
Pia Kauma ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 months ago

Pia Kauma
Pia Kauma's cover photo ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 months ago

Pia Kauma
Tänään on vaalipäivä. Olen ehdolla Uudellamaalla numerolla 61.On ollut huikeaa tehdä kampanjaa ja kiertää pitkin Uuttamaata. Olen tavanut valtavan määrän ihmisiä, joita en muuten tapaisi. Minulla on ollut apunani todella uuttera ja iloinen tukiryhmä, jolle olen superkiitollinen. Ei tätä muuten jaksaisikaan.Ihmisten kanssa ja ihmisiä varten. Sitä varten täällä ollaan. Neljä vuotta sitten eduskuntavaalien vaalipäivänä tunnelmat olivat yhtä jännittyneet. Mutta silloin emme tienneet, että vain vajaan vuoden kuluttua vaaleista tulisi pandemia ja sen jälkeen vielä Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Sitten energiakriisi ja nopea hintojen nousu.Nytkään emme tiedä, mitä tulevaisuus pitää sisällään. Luotetaan silti huomiseen. Olen valmis kantamaan oman korteni kekoon, että me pärjäämme.Ja kyllähän me pärjäämme!#ehdokas61 #kokoomus #uusimaa #eduskuntavaalit2023 ... See MoreSee Less
View on Facebook