Jonoista hoitoon ja ikäihmisille seniorineuvolat

Korulauseiden sijaan tarvitsemme nyt tekoja. Hoitajapulaan tarvitaan lääkkeeksi koulutuksen aloituspaikkoja, työntekijöitä ulkomailta sekä parempaa johtamista ja työehtoja, jotta hoiva- ja hoitotehtävissä jo tällä hetkellä olevat pysyvät alalla.

Terveydenhuollon koko tarjontaa on hyödynnettävä paremmin

Kun lääkäriaikoja ei ole, on apu saatava hyödyntämällä palveluseteleitä, joilla pääsee kohtuuhinnalla yksityiselle sekä suurempia Kela-korvauksia. Paljon palveluita käyttäville tarvitaan tuttu omalääkäri ja kotona asuville ikäihmisille omahoitaja.

Seniorineuvoloita vanhuuseläkkeille jääville 

Moni yllättyy eläkkeelle jäätyään epämieluisasti siitä, miten vaikeaa lääkärille ja hoitoon on päästä. Huomataan, että kukaan ei ole enää kiinnostunut eläkkeellejäävän terveydentilasta samaan tapaan kuin työelämässä ollessa.

Raahen esimerkin mukaisesti tarvitsemmekin nyt seniorineuvoloita vanhuuseläkkeelle jääville noin 65-68 -vuotiaille. Raahessa 90 prosenttia kutsutuista on tullut perusteelliseen terveystarkastukseen ja  siellä eläkeläisille on tehty hyvinvointisuunnitelma, jota seurataan. Terveystarkastuksissa on löydetty sydänsairauksia, diabetesta ja muistisairauksia ennen kuin ne ovat aiheuttaneet oireita. Tällaiset tarkastukset tarvitsemme laajemmin käyttöön muuallakin. Olen tehnyt asiasta sekä lakialoitteen että kirjallisen kysymyksen eduskunnassa että valtuustoaloitteen Länsi-Uudenmaan aluevaltuustossa.

Aloitteestani haimme myös EU-rahaa seniorineuvoloiden pilotointiin läntisellä Uudellamaalla. Päätös tulee syksyllä 2023.

Omaishoitajista on huolehdittava paremmin

Myös omaishoitajista on pidettävä huolta. He ovat usein hiljaisia puurtajia, jotka eivät tee numeroa itsestään. Myös he tarvitsevat vapaita ja riittävän taloudellisen tuen. Tällä hetkellä asiassa on merkittäviä puutteita. Harkinnan arvoinen asia on myös se, että omaishoidontuki olisi kokonaan veroton samaan tapaan kuin lapsilisät. Tuet ovat niin pienet verrattuna siihen, mitä hoito maksaisi yhteiskunnalle esimerkiksi ympärivuorokautisessa hoivakodissa.

Hyvinvointivaltiossa on saatava hoitoa silloin, kun sitä tarvitsee

On aivan selvää, että Suomen kaltaisessa maassa jokaisella on oikeus hyvään hoitoon, kun sitä tarvitaan. Inhimillisyys ja hyvä laatu ovat palveluiden ohjenuora.

Hyvä elämä merkitsee jokaiselle hiukan eri asiaa, mutta turvallisuuden ja riittävän toimeentulon lisäksi siihen kuuluu mahdollisuus toteuttaa itseään ja unelmiaan monipuolisesti.

Elämän ei pitäisi olla kenellekään pelkkää puurtamista. Aikaa pitää olla myös palautumiseen, lepoon ja ihmissuhteisiin. Puhdas luonto, liikunta ja kulttuurin koko kirjo luovat hyvinvointia. Kestävän kehityksen periaatteisiin kuuluu sosiaalinen ja kulttuurinen ulottuvuus taloudellisen ja ekologisen rinnalle.

 

 

Pia sosiaalisessa mediassa

Facebook

3 weeks ago

Pia Kauma
Kiitos luottamuksestanne HOK-Elannon vaaleissa. Tulin valituksi! Sain ääniä 796. Edelliskerrasta neljän vuoden takaa, 770, oli pientä nousua.Edustajistoon kuuluu 60 varsinaista jäsentä, ja se kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Toimikausi kestää 4 vuotta.Kiitos vielä kerran! ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Pia Kauma
Olen järjestämässä yhdessä Reetta Rajalan ja muun #55riseandshine -verkoston sekä työeläkeyhtiö Ilmarisen kanssa keskustelutilaisuuden työelämän ikätasa-arvosta. Tilaisuus järjestetään 14.5. Ilmarisen tiloissa Helsingin Ruoholahdessa osoitteessa Porkkalankatu 1Tilaisuus alkaa klo 18 ja kahvitarjoilu klo 17.30. Mikäli et ole vielä ilmoittautunut, mukaan pääset laittamalla minulle sähköpostia osoitteeseen pia.kauma@eduskunta.fiNähdään 14.5.! ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Pia Kauma
Vielä muutama äänestyspäivä on jäljellä.Pian valitaan 60 edustajaa ja 60 varaedustajaa HOK-Elannon edustajistoon. Kausi kestää 4 vuotta. Edustajisto kokoontuu 2 kertaa vuodessa.Olen ollut jo vuosia HOK-Elannon luottamustehtävissä, ja olen nytkin ehdolla. Olen mukana, koska haluan vaikuttaa kaupan alan tulevaisuuteen. Suomessa päivittäistavarakauppa on hyvin keskittynyttä, ja S-ryhmä on erittäin suuri toimija. HOK-Elanto kuuluu S-ryhmään, joten sillä on mahdollisuus vaikuttaa etenkin elintarvikkeiden hintatasoon ja laatuun Suomessa. Myös siihen, millaisia sopimuksia alkutuottajien kanssa tehdään ja mihin kaupan ala ylipäänsä kehittyy.Pidän tärkeänä, että HOK-Elanto tarjoaa etenkin nuorille mahdollisuuksia kesätyöhön, osa-aikatyöhön ja etenemiseen kaupan alalla. Ensimmäinen työkokemus merkitsee, millaisen alun saa työelämään.Edullisen hintatason lisäksi olen edistänyt etenkin bonusten määrän lisäämistä, gluteenittomien tuotteiden määrän lisäämistä, hävikin määrän vähentämistä sekä tuotteiden alkuperän ja kestävän kehityksen toimintatapojen edistämistä.Kaikilla on oikeus edulliseen ja laadukkaaseen arkeen!#hokelanto ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Pia Kauma
Tiedote 2.4.2024Julkaisuvapaa: heti Etelä-Espoon Kokoomus esittää Pia Kaumaa puolueen varapuheenjohtajaksi Etelä-Espoon Kokoomus on pyytänyt kansanedustaja Pia Kaumaa asettumaan ehdolle puolueen varapuheenjohtajaksi kokoomuksen kesäkuun puoluekokouksessa. ”Mielestämme Pia Kauma on juuri oikea henkilö nousemaan kokoomuksen varapuheenjohtajaksi, sillä hänellä on tämänhetkiseen talous- ja turvallisuustilanteeseen tarvittavaa osaamista. Kauma on kokenut, kielitaitoinen ja jo neljännen kauden kansanedustaja. Lisäksi Kaumalla on vuosien kokemus kansainvälisen kaupan johtotehtävistä eri yrityksissä ennen kansanedustajuutta. Pidämme myös erittäin tärkeänä, että Uusimaa keskeisenä kokoomusalueena on edustettuna puoluejohdossa”, aloittaa Etelä-Espoon Kokoomuksen puheenjohtaja Paula Utti. Pia Kauma on ilmoittanut olevansa käytettävissä puolueen varapuheenjohtajan tehtävään. ”Perusteellisen harkinnan ja lukuisten pyyntöjen jälkeen olen päättänyt asettua ehdolle puolueen varapuheenjohtajaksi, mikäli kokoomuksen Uudenmaan piiri antaa tuen ehdokkuudelleni. Kokoomuksen loistava vaalimenestys on ollut osoitus nykyisen puoluejohdon erinomaisesta toiminnasta. Nyt haluan osaltani olla mukana siivittämässä puoluetta kohti seuraavaa vaalivoittoa ensi vuoden kunta- ja aluevaaleissa”, Kauma jatkaa. KTM Pia Kauma valittiin ensimmäisen kerran kansanedustajaksi vuonna 2011. Kansanedustajana Kauma toimii kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäisenä varapuheenjohtajana sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin yleiskokouksen puheenjohtajana. Kauma on pitkäaikainen Espoon kaupunginvaltuutettu ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu. Hän on naimisissa ja neljän aikuisen lapsen äiti. Varapuheenjohtajana Kauma haluaisi uudistaa työelämää ja hakea ratkaisuja erityisesti työuran alku- ja loppupään haasteisiin. ”Kouluista valmistuu yhä hatarammilla perustaidoilla olevia nuoria, joiden voi olla vaikeaa pärjätä työelämässä, ja myös mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet. Toisessa päässä taas ikäsyrjintä iskee niin varhain, että jo alle 50-vuotiaalla voi olla vaikeuksia löytää uutta työpaikkaa entisen mentyä alta”, Kauma jatkaa. Kokoomuksen puoluejohto valitaan seuraavalle kaksivuotiskaudelle Tampereen puoluekokouksessa 14.-16.6.2024. ”Puoluejohtoon tarvitaan juuri Pia Kauman kaltaisia dynaamisia ihmisiä, jotka ovat valmiit laittamaan itsensä likoon työtunteja ja vastuuta kaihtamatta”, Utti päättää. Lisätietoja: Pia Kauma: 0505746764 Paula Utti: 0505636249 ... See MoreSee Less
View on Facebook