Familjeläkarna behövs i Västra Nyland

Efter att social- och hälsovårdsreformen träder i kraft kommer politiker från hela välfärdsområdet att besluta om vår hälso- och sjukvård.

Utmaningen i hela Finland är att kön till läkarmottagningarna är för långa. Till exempel i Esbo är det fråga om 3 månaders väntetid i den offentliga sektorn medan till privatläkare som anordnat som köptjänst bara behöver vänta ett par dagar. Därför är det viktigt att alla tjänstegivare utöver den offentliga sektorn används för att få service i tid.

För dom som behöver mycket hjälp skulle det vara viktigt att få träffa samma läkare varje gång. Därför måste reformen också komma med nya lösningar.  På en del håll i Europa har man familjeläkare, det vill säga en egen husläkare som känner sina patienter sedan flera år.

Jag föreslår att vi inom Väst Nylands välfärdsområde ska ha pilotprojekt av familjeläkarmodell till barnfamiljer och åldringar.

Huvudsaken är att vi inte hakar upp oss på gamla service modeller som inte längre fungerar bra. När man talar om välfärdsnation så betyder det först och främst att beslutsfattarna har ansvar för dom som är svagast i samhället. Familjeläkarna skulle kunna erbjuda en bra lösning till detta.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn