Etyjin toimittava viipymättä Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi

3.3.2014 julkaistu tiedote.

 

”Venäjän toimet Krimin niemimaalla ovat räikeästi kansainvälisen oikeuden vastaisia ja rikkovat Ukrainan alueellista itsemääräämisoikeutta”, toteaa kokoomuksen kansanedustaja ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin raportoija Pia Kauma.

Kriisin osapuolien välisen poliittisen dialogin vahvistamiseksi olisi viipymättä luotava selvitysvaltuuskunta ja kontaktiryhmä, jotka tulisivat toimimaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin johtamina. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama antoivat tälle tukensa jo aiemmin yhteisessä kannanotossaan.

”Ukrainan uuden pääministerin mukaan Ukrainan valtion rahoja on kadonnut viimeisen kolmen vuoden aikana ulkomaisille tileille noin 50 miljardia euroa. Jos tämä tieto osoittautuu oikeaksi, tulee kansainvälisen yhteisön toimia viipymättä varojen palauttamiseksi Ukrainan kansalle”, Kauma toteaa.

Kansainvälisen yhteisön on pidettävä rivinsä yhtenäisinä ja ponnisteltava aktiivisesti rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi. Kaikkien osapuolien tulee tehdä parhaansa sen varmistamiseksi, ettei kriisi pääse eskaloitumaan nykyistä pidemmälle. Samalla on myös selvitettävä, miten Ukrainaa voidaan tukea taloudellisesti ja millaisilla toimilla voidaan parantaa alueen humanitaarista tilannetta.

”Etyjin asevalvontasopimuksia ollaan parhaillaan päivittämässä vastaamaan uusiin turvallisuusuhkiin. Kybersodankäynti, terrorismi, pienaseiden kauppa ja esimerkiksi miehittämättömät lennokit ovat esimerkkejä kehittyvän turvallisuuspoliittisen kentän uusista elementeistä, joihin vastaaminen vaatii uusia ratkaisuja myös Etyjiltä”, Kauma toteaa.

Toisaalta Ukrainan kriisi osoittaa, miten konventionaalisten asevoimien rooli kansainvälisissä kriiseissä ei ole kadonnut mihinkään. Etyjin asevalvonnan ja valtioiden välistä luottamusta lisäävien mekanismien tulee myös jatkossa kiinnittää erityistä huomiota taistelupanssarivaunujen ja tykistöaseiden kaltaiseen perinteiseen sotilaskalustoon.

 

Lisätietoja:

Pia Kauma, puh. +358 50 5746764

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn