”Esimerkki epäonnistuneesta laista” – ajotuntien määrä ei monelle riitä

Yhä harvempi läpäisee ajokokeen ensi yrittämällä.

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) kirjoittaa sosiaalisen median kanava X:ssä (entinen Twitter) pitävänsä ajo-opetuksen tilannetta huolestuttavana. Kauma viittaa Helsingin Sanomien eiliseen artikkeliin, jossa kerrottiin pakollisten ajotuntien vähenemisen näkyvän nuorten ajotaidoissa.

– Liian vähäinen ajotuntien määrä ajokokeeseen valmistautuessa on todella huolestuttava ilmiö. Siksipä inssi meneekin nykyään läpi yhä harvemmalla jo ensimmäisellä yrityksellä, Kauma kirjoittaa.

Ajokorttilakia uudistettiin viisi vuotta sitten. Tuolloin pakollisten ajotuntien määrää vähennettiin neljällä yhteensä 14:ään. Suurimman osan tunneista voi nykyisellään suorittaa simulaattorissa.

Muutoksen vaikutukset ovat tilastoissa selkeät: vuonna 2016 yhteensä 72 prosenttia läpäisi ajokokeen ensimmäisellä yrittämällään. Viime vuonna vastaava lukema oli enää 54 prosenttia.

HS:n mukaan esimerkiksi pysäköinti on taito, joka jää nykyisellään muiden opittavien taitojen jalkoihin. Myös teorian siirtäminen käytäntöön ja vaikeat keliolosuhteet ovat monella nuorella hataralla pohjalla, sanoo autokouluyrittäjä Mari Styf.

– Kun tunteja on vähemmän, kertaaminen jää vajaaksi. Viimeiseen tuntiin asti käydään uusia asioita, hän kertoo HS:lle.

Monella ajaminen jääkin usein tauolle inssin jälkeen johtuen ajamisen epävarmuudesta.

– Tässä on taas kerran esimerkki epäonnistuneesta laista, kansanedustaja Kauma summaa mietteensä.

– Liikenteeseen ei kaivata yhtään huonon tai epävarman ajotaidon omaavaa nuorta tai vanhempaa henkilöä. Ajotunteja on yksinkertaisesti oltava riittävä määrä. Mikään simulaatio ei korvaa oikeaa liikenteen seassa ajamista, hän jatkaa.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn