Väärä rekrytointi voi viedä pienyrittäjän konkurssiin

Lakimuutos tehdään kokoomusedustajan mukaan siten, että se täyttää kansainvälisten sopimusten velvoitteet.

Irtisanomissuojaan kajoaminen on ammattiliitto SAK:n mukaan kansainvälisten sopimusten vastaista.

– Nimitettäköön irtisanomiseen oikeuttavia syitä miksi tahansa, jotain enemmän syyn täytyy olla kuin asiallinen, jotta se täyttää niinkin tärkeän sopimussuhteen muutoksen kuin mitä irtisanominen työntekijälle on. Pelkkä asiallisuuden vaatimus ei täytä kansainvälisiä eikä kotimaisiakaan sopimusoikeuden velvoitteita, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto sanoi tiedotteessa.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen Turun yliopistosta totesi Helsingin Sanomissa, että pelko on kuitenkin ennenaikainen. Koskisen mukaan irtisanomissuojaa voi madaltaa ilman, että se rikkoo sopimuksia.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma muistuttaa, ettei irtisanomisen helpottamisen syy ole tehdä kiusaa työntekijöille.

– Irtisanomista tullaan helpottamaan. Ei työntekijöiden kiusaksi, vaan siksi, että etenkin pienyrittäjien kannattaisi ottaa riski ja palkata uusi työntekijä. Tällä hetkellä epäonnistunut rekry voi tulla liian kalliiksi ja viedä yrittäjän jopa konkurssiin, kommentoi Kauma Twitterissä, joka eilen muutti nimensä X:ksi.

MAINOS

– Hallitusohjelmassa on tästä selkeä kirjaus. Lakimuutos tehdään tietenkin niin, että se täyttää kansainvälisten sopimusten velvoitteet eikä ole niiden vastainen. Palkkaamisen helpottaminen on välttämätöntä työllisyyden lisäämisen kannalta, Kauma toteaa.

Suomen Yrittäjien työmarkkina- ja yrityslainsäädäntöyksikön johtaja Janne Markkula sanoo, että Suomessa on tällä hetkellä yksi vahvimmista henkilöperusteisista irtisanomissuojista.

Markkulan mukaan ei ole perusteita väittää, että irtisanomissuoja olisi nyt viritetty optimaaliseksi eikä siihen voitaisi tehdä muutoksia.

– Esimerkiksi Saksassa pienissä yrityksissä henkilöperusteiseen irtisanomiseen riittää, että syy ei ole syrjivä. Myös Tanskassa irtisanominen on erittäin helppoa, Markkula twiittaa.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn