Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen terrorisminvastaisen komitean jäsen, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) korosti energiaturvallisuuden merkitystä rauhalle ja hyvinvoinnille, kun hän puhui aiheesta yleiskokouksen ”The Clean Energy Revolution and its Implications for the OSCE Region” -webinaarissa perjantaina.
”Yhteys energiatoimitusten turvaamisen sekä vakaiden ja turvallisten talouksien ja yhteiskuntien välillä on vahva. Parlamentin jäseninä meidän on suojeltava yhteiskuntiamme ja edistettävä sitä, että puhdas energia on kaikkien kansalaisten saatavilla ja myös sen hintaista, että ihmisillä on siihen varaa. Etenkin alkuvaiheessa ihmisiä pitää todennäköisesti myös taloudellisesti tukea ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin siirryttäessä”, hän arveli.
Maailmanlaajuista siirtymää puhtaaseen energiaan vaikeuttaa muun muassa se, että monet Keski-Aasian maat ovat rakentaneet yhteiskuntiaan ja talouksiaan fossiilisten polttoaineiden tuomien tulojen varaan.
Kauma on myös yleiskokouksen Keski-Aasian erityisedustaja. Hän toivoikin, että alueen valtiot syventäisivät energiayhteistyötään ja etsisivät uusia teknisiä ratkaisuja vihreämpään energiaan ja talouteen.
”Riippuvuus vain yhdestä energianlähteestä on riski kansalliselle turvallisuudelle. Nykyään kaikki normaalin elämän perustoiminnot vaativat sähköä. Tämä tekee energiantuotantolaitoksista helppoja kohteita terroristeille. Hyvin kohdennetun terroriteon aiheuttamat sähkönjakeluhäiriöt voivat luoda kaaosta ja katastrofeja mihin tahansa myös Euroopassa. Uudet tekniikat helpottavat tällaisten hyökkäysten suorittamista”, hän pelkäsi.
Energia voi pysähtyä rajoille, saasteet eivät
Kauma toi esiin, että ilmastonmuutos ja energiakriisit voivat aiheuttaa radikalisoitumista ja terrorismia.
”Epätoivoiset ihmiset, joilla ei ole mitään menetettävää, ovat alttiita terroristien värväykselle. Malissa terroristiryhmät ovat hyödyntäneet karjankasvattajien ja maanviljelijöiden välisiä kasvavia jännitteitä. Irakissa ja Syyriassa Isis on käyttänyt vesipulaa houkutellakseen taistelijoita riveihinsä. Kun yhä isompi joukko ihmisiä kärsii ilmastonmuutoksesta, turvallisuusriskit kasvavat koko maailmassa.”
Kauma korosti, että parhaat teknologiset innovaatiot ovat syntyneet monikansallisten tiimien työstä ja kansainvälisestä yhteistyöstä.
”Energia voidaan pysäyttää rajalla, mutta sen saastuttavat vaikutukset eivät. Paniikki ei ole koskaan ratkaisu, mutta tarvitsemme tunteen kiireestä. Se, että nyt ollaan säästävinään sillä, ettei tehdä mitään, johtaa tulevaisuudessa valtaviin ja peruuttamattomiin kustannuksiin”, hän päätti.