Asuntoja voi yhä päätyä Suomelle vihamieliseen toimintaan

Kokoomusedustajan mielestä ulkomaalaisten vuokra- ja omistusoikeuksia on valvottava nykyistä tarkemmin.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma on huolestunut siitä, että halpoja asunto-osakkeita ja vuokrakiinteistöjä saatetaan nyt hankkia viisuminhankitatarkoituksessa tai Suomelle vihamielisen toiminnan mahdollistamiseksi.

– Samassa pienessä asunnossa voi olla ostajana vaikkapa kymmenen venäläistaustaista henkilöä eikä tätä pidetä mitenkään arveluttavana. Viranomaiset eivät voi nykyisen lainsäädännön puitteissa puuttua asunto-osakkeiden hankintaan, vaikka niiden avulla hankittaisiin omistukseen kokonainen kerrostalo, kansanedustaja sanoo tiedotteessaan.

– Venäläisomisteisia kerrostaloja löytyy nykyiselläänkin esimerkiksi Hangon niemimaalta, jolla on suuri strateginen merkitys Itämeren puolustukselle.

Tällä hetkellä EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten henkilöiden kiinteistöhankintoja koskeva laki kiinteistönhankintojen luvanvaraisuudesta koskee ainoastaan kiinteistöjä. Sen ulkopuolelle jäävät siis kokonaan asunto-osakkeet ja erilaiset vuokrakohteet.

Kiinteistöjen vuokraaminen ei siis Kauman mukaan edellytä lupaa, vaikka Suomelle vihamielistä toimintaa voidaan harjoittaa vuokratontilta yhtä hyvin kuin omistustontilta.

– Kiinteistöjen ostoja kyllä valvotaan tehokkaasti, mutta erilaisiin vuokrajärjestelyihin ei puututa. On mahdollista, että strategisesti tärkeitä kohteita päätyy venäläisten hallintaan ilman että viranomaiset ovat siitä tietoisia, hän sanoo.

Kauma on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän esittää asunto-osakkeiden ostamisen ja vuokrakiinteistöjen hankinnan muutettavaksi luvanvaraiseksi EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten osalta.

 

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn