Anniskelun alvin alennus kannattelisi ravintoloita kriisin yli!

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma ehdottaa tänään lähetekeskustelussa olevassa lakialoitteessaan, että ravintola- ja ateriapalvelujen yhteydessä myytävien alkoholijuomien arvonlisäveroverokanta lasketaan nykyisestä 24 prosentista 14 prosenttiin. Kauma korostaa, että rajoitustoimenpiteistä ja kevään ravintoloiden sulkemisesta johtuen ravintola-ala on yksi pahiten koronaviruksesta kärsivistä aloista ja tarvitsee kaiken mahdollisen avun.

”Jo kesäkuuhun mennessä yli puolet ravintoloista ja kahviloista oli menettänyt vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan. Uusien rajoituksien ja pandemian pitkittymisen myötä ravintola-alan myynti on jatkanut vähentymistään ja myyntiodotukset ovat kääntyneet selvään laskuun”, toteaa Kauma.

Suomessa on noin 10 000 ravintolaa, ja alalla työskentelee miltei 68 000 suomalaista. Kauma huomauttaa, että keväisestä ravintoloiden väliaikaisesta sulkemispäätöksestä sekä edelleen jatkuvista aukiolo-aikoihin ja asiakaspaikkoihin liittyvistä rajoituksista johtuen ala on hätää kärsimässä. Kauma painottaa, että paras ravintoloille annettava tuen muoto on ohjata kulutusta ja kassavirtoja ravintoloiden tarjoamien palveluiden piiriin. Toki siinä muodossa kuin se koronan toisen aallon olosuhteissa on mahdollista.

”Anniskelun arvonlisäveron alennuksella olisi alaa tukeva vaikutus, ja se olisi ennen kaikkea helppo toteuttaa. EU:ssa ravintolapalvelut hyväksyttiin jo maaliskuussa 2009 direktiivin muutoksella niiden palveluiden piiriin, joihin voidaan soveltaa alennettua arvonlisäverokantaa”, painottaa Kauma

Kauma painottaa, että lakialoitteen tavoite on lisätä ravintoloiden elinvoimaisuutta ja kannattavuutta näissä vaikeissa oloissa. Näin parannettaisiin ravintoloiden mahdollisuutta pitää ne työntekijät, jotka niillä nyt on sekä mahdollisuuksien mukaan kannustettaisiin palkkaamaan uusia.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn