Ylellä väännettiin keskiluokan asemasta: ”On tietyllä tavalla unohdettu”

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma kommentoi A-studiossa, ettei hiljainen keskiluokka ole päässyt ääneen.

Saako keskiluokka valittaa hintojen noususta? Tästä aiheesta keskiviikkona Ylen A-studiossa olivat keskustelemassa olivat kansanedustajat Veronika Honkasalo (vas.) ja Pia Kauma (kok.) sekä THL:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo.

Aihe on saanut alkunsa toimittaja Tuija Siltamäen Ylelle kirjoittamasta kolumnista, joka on kirvoittanut runsasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Kolumnissaan Siltamäki kritisoi keskiluokan valitusta hintojen noususta, vaikka he kirjoittajan mukaan joutuvat uhraamaan paljon vähemmän kuin pienituloiset.

Kuka pääsee ääneen?

A-studiossa kokoomuksen ja vasemmistoliiton kansanedustajat pohtivat keskiluokan roolia hintojen nousuun liittyvässä keskustelussa.

– Itse näen sen, että meillä on hiljainen keskiluokka olemassa, joka on vain tyytynyt siihen, että ruoan, energian ja asumisen hinnat nousevat, Pia Kauma kommentoi.

– He ovat olleet hiljaa aika pitkään, eikä kukaan ole riittävästi kuunnellut heitä siitä, miten näistä kohonneista kustannuksista selvitään. Viime vuonna esimerkiksi palkkojen ostovoima selvästi heikkeni.

Kauman mukaan erityisesti vaalikeskusteluissa puhuttiin eniten tulojakauman ääripäihin sijoittuvista henkilöistä: vähävaraisista ja rikkaista.

– Tässä keskustelussa keskiluokka on tietyllä tavalla unohdettu.

Veronika Honkasalon mukaan tilanne on toisinpäin.

– Nyt kun minulla on ensimmäinen eduskuntakausi takana, ehkä on sanottava, että se keskiluokan ääni parlamentaarisessa keskustelussa kuuluu oikein hyvin, Honkasalo sanoo.

– Sen sijaan hauraimmassa asemassa olevien ääni ei kuulu yhtä kuuluvasti näissä keskusteluissa. Mutta totta on se, että tämän hetkinen energiakriisi, inflaatio ja koronakriisi iskevät myös keskiluokkaan ja pienituloisiin.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn