Valtion menot karkasivat – ”ei ole edes yritetty löytää säästöjä”

Kansanedustaja ehdottaa vaalikaudet ylittävää sopeutusohjelmaa.
Kokoomuksen kansanedustajan Pia Kauman mukaan Suomi tarvitsee kahden vaalikauden ylittävän kasvu- ja sopeutusohjelman, johon kaikki tulevat hallituspuolueet sitoutuvat.

Kauman mukaan valtion velkataakan kasvu on “todellinen murheenkryyni”, koska sillä on vaikutusta myös muiden ongelmien ratkaisemiseen.

– Valtion ensi vuoden budjetissa valtion velan korot ovat jo 1,5 miljardia euroa, joka on melkein kaksi kertaa yhtä paljon kuin poliisin määrärahat ensi vuodelle.

– Jokainen korkojen maksuun käytetty euro on pois lasten ja nuorten tulevaisuudesta. Syömme nykyvauhdilla heidän eväitään, Kauma toteaa Uuden Suomen blogissa.

Pia Kauman mukaan valtion talous on ollut viimeksi tasapainossa vuonna 2008. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus yritti vielä kuroa alijäämää umpeen, mutta sen jälkeen Suomen valtion menot ovat taas kasvaneet.

– Vuoden 2019 keväästä aloittaneilla vasemmistohallituksilla ei ole ollut minkäänlaista yritystäkään siihen suuntaan. Päinvastoin.

– Sekä [Antti] Rinteen että [Sanna] Marinin hallitukset päättivät molemmat lisätä valtion pysyviä menoja jo syksyllä 2019, jolloin ei koronasta saati energiakriisistä ollut vielä tietoakaan, Kauma toteaa.

Kansanedustajan mukaan nykyisen hallituksen keskeinen ongelma on ollut, että se ei ole edes yrittänyt löytää säästöjä. Sopeuttamisen lisäksi Suomessa pitäisi Kauman mukaan puuttua työmarkkinoiden rakenteisiin ja lisättävä paikallista sopimista.

– On porrastettava ansioturva sekä tarjottava työttömälle henkilökohtaista apua niin, että tämä työllistyy uudelleen jo pian työttömäksi jäämisen jälkeen.

– Itsensä työllistäminen yrittäjänä, palkkatyön tekeminen ja kouluttautuminen uuteen ammattiin, kun vanha osaaminen ei enää riitä, on tehtävä kannattavammaksi.

Kauman mukaan myös investoiminen Suomeen on tehtävä houkuttelevammaksi muun muassa veropolitiikan keinoin sekä uudistettava työperäisen maahanmuuton käytäntöjä.

– Hallituksen jo 3,5 vuotta kestänyt periaate, jossa jokainen ongelma ratkaistaan velkarahalla ilman satsauksia talouskasvuun, on masentava. Tähän on saatava muutos, Kauma toteaa.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn