Vaalitarkkailijoiden alustavan raportin mukaan Yhdysvaltain presidentin- ja kongressivaalit sujuivat odotettua paremmin. Huolta herättävät kuitenkin vaalirahoituksen keskeinen rooli kampanjoinnin kannalta, naisten vähäinen edustus ja toisen kärkiehdokkaan vihjailut vaalivilpistä.
– Vaalit prosessina sujuivat hyvin, mutta hyvin polarisoidussa ilmapiirissä, summaa kansanedustaja Pia Kauma (kok.), joka on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja. Kauma johti monikansallista ryhmää, joka seurasi Yhdysvaltain vaaleja viikon ajan seitsemässä eri osavaltiossa.
Ryhmässä oli kansanedustajia yhteensä 40 maasta. Suomesta Etyjin vaalitarkkailuoperaatioon osallistuivat myös kansanedustajat Vilhelm Junnila (ps.), Ville Kaunisto (kok.), Mika Lintilä (kesk.) ja Ville Skinnari (sd.).
– Vaalitarkkailijoiden tehtävänä on arvioida, miten vapaat vaalit ovat ja miten aidosti kilpailua käydään, Kauma kertoo.
Toimiin kuului muun muassa poliittisen ilmapiirin ja median toimintavapauden arviointia. Vaalitarkkailijat kävivät läpi myös ehdokkaiden ja puolueiden kampanjamateriaaleja.
Vaalipäivä yllättävän sujuva
Vaalipäivän aikana kansanedustajat kiersivät äänestyspaikkoja kolmen hengen ryhmissä Virginian, Michiganin, Wisconsinin, Nevadan, Kalifornian, New Yorkin ja Marylandin osavaltioissa sekä pääkaupunki Washingtonissa. Kauman mukaan huomiota kiinnitettiin esimerkiksi siihen, oliko äänestäjillä todellinen mahdollisuus täyttää äänestyslipukkeet salassa, ilman että kukaan yritti vaikuttaa heihin.
Varsinainen äänestyspäivä sujui Kauman mukaan sujuvasti kaikissa osavaltioissa, joihin vaalitarkkailijoita päästettiin.
– Meillä oli ennakkokäsitys, että voi tulla levottomuuksia, koska joitakin vaalivirkailijoita oli ennakkoäänestyksen aikaan uhkailtu. Sellaista ei raportoitu missään, Kauma sanoo.
Ainakin Georgian osavaltiosta raportoidut pommiuhkaukset osoittautuivat vääriksi hälytyksiksi.
– Ne kuitenkin aiheuttivat sen, että joitakin äänestyspaikkoja on jouduttu pitämään vähän pidempään auki, koska äänestyspaikka on jouduttu sulkemaan väliaikaisesti.
Lopullinen vaalitarkkailuraportti julkaistaan vasta sen jälkeen, kun kaikki äänestäjien mahdollisesti tekemät valitukset on käsitelty.
Lokakampanjoita isolla rahalla
Yhdysvaltojen vaalikampanjointi on Kauman huomioiden mukaan usein alatyylistä ja henkilöön menevää. Lokakampanjoissa tehdään esimerkiksi televisiomainoksia, joissa pyritään mustamaalaamaan vastaehdokasta.
– Sitä on suomalaisena ja eurooppalaisena aika vaikea hyväksyä. Se ei ole sivistynyttä.
Toinen kampanjoinnissa Kaumaa huolestuttava asia on vaalibudjettien kasvu.
– Demokratian näkökulmasta ainakin itseäni huolestuttaa, että summat menevät koko ajan ylöspäin. Loppujen lopuksi sellaisella ehdokkaalla, jolla on valtava rahamäärä käytössään, on merkittävä etuasema.
Merkittäväksi epäkohdaksi Yhdysvaltain vaaleissa Kauma mainitsee myös naisten osuuden ehdokkaista, joka oli kongressivaalien osalta alle 10 prosenttia.
– Ei ole itsestään selvää, että naiset saavat olla ehdokkaina tai että heitä tulee valituiksi. Yleensä suositellaan, että ehdokkaista 30 prosenttia pitäisi olla naisia ja nuoria, Kauma sanoo.
Yhdysvaltain osalta tilannetta hankaloittaa vaalitapa, jossa vastakkain kilpailevat yksi ehdokas per puolue.
– Kiintiön soveltaminen on hankalampaa. Se pitäisi toteuttaa jo karsintavaiheessa, Kauma pohtii.
Huolena Donald Trump
Vaalitarkkailijat huomioivat erityisesti republikaanien ehdokas Donald Trumpin esittämiä väitteitä ja epäilyjä vaalivilpistä. Vielä vaalipäivänä ennen ääntenlaskun alkua Trump nosti esiin väitteen massiivisesta vaalivilpistä Philadelphiassa. Viranomaiset kiistivät väitteen tuoreeltaan, eivätkä vaalitarkkailijoidenkaan havainnot tue sitä.
– Meidän tiedossa ei ole mitään laajamittaista vilppiä, Kauma sanoo.
Ennakkoon Kaumaa huolestuttivat Trumpin puheet siitä, että vaalit hävitessään tämä ei välttämättä tunnustaisi vaalitulosta.
– Tietenkin kaikkien puheiden perusteella kävi mielessä se, että olisiko siinä tapauksessa tullut väkivaltaisuuksia, ihmiset menneet kaduille ja ruvenneet laajemmin kyseenalaistamaan vaalitulosta.
Vaalitarkkailuraportissa kiinnitettiin huomiota myös Trumpin vahvasti henkilöön menevään puheeseen.
– Hän puhui avoimesti älykkyysosamäärästä ja laiskuudesta ja tämän tyyppisistä ominaisuuksista, joita hän yhdisti vastakilpailijaansa (Kamala Harrisiin), mikä ei todellakaan ole omiaan parantamaan vaalikulttuuria, Kauma sanoo.
Vaalitarkkailuraporttia tehtäessä oli Kauman mukaan puhuttu myös paljon Trumpin tavasta puhua siirtolaisuudesta.
Juttu julkaistu alun perin Hämeen Sanomissa.