Uusi ehdotus lisistä: Näin ravintola voisi olla auki sunnuntaisin

Kansanedustajan mukaan työntekijän kokonaispalkkaa ei saa alentaa.

Kokoomuksen puoluekokous ei hyväksynyt aloitetta sunnuntailisän lakisääteisyyden poistamisesta. Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) kertoo viestipalvelu X:ssä vastustavansa lisien poistamista.

– En kannata sunnuntailisien poistamista, jos se tarkoittaa kokonaispalkan alentamista. Ne jotka tätä kannattavat, eivät tiedä, kuinka suuri merkitys niillä on pienituloiselle. Myös siinä, siirretäänkö ne paikallisen sopimisen piiriin, olisin varovainen, hän kirjoittaa.

Sunnuntailisien katsotaan olevan syy siihen, että ravintolat ovat Suomessa kiinni sunnuntaisin. Ravintoloitsijoilla ei ole työntekijöille maksettavien lisien takia varaa pitää ovia auki.

Pia Kauma ehdottaa vaihtoehtoa sunnuntailisän poistolle.

– Sen sijaan olisi kannatettavaa, että sunnuntailisät jaettaisiin esimerkiksi useammalle päivälle viikossa tai joka tapauksessa nykyistä tasaisemmin. Muun muassa useammalla ravintolalla olisi varaa olla auki myös sunnuntaisin, jos lisät jakautuisivat useammalle viikonpäivälle.

Viestiketjussa kirjoitetaan, että ilman lisiä työntekijöitä voi olla vaikea saada töihin sunnuntaisin. Kauma on eri mieltä.

– Palkanmuodostus voidaan kyllä tehdä sellaiseksi, että sunnuntaitkin saadaan hoidettua. Nyt pitää uudistaa ajattelua, hän vastaa.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn