Talousarvioaloite keliakiakorvauksen palauttamisesta yli 16-vuotiaille keliakiaa sairastaville

Keliakiaa sairastaville yli 16-vuotiaille aikuisille ei tällä hetkellä ole ruokavaliohoidon aiheuttamiin kustannuksiin kohdennettua tukea. Kelan maksama ruokavaliokorvaus lakkautettiin vuonna 2016.

Kauma ehdottaa aloitteessaan, että eduskunta lisää 15 miljoona euroa talousarvioon keliakiakorvausta varten 16 vuotta täyttäneille henkilöille, joiden on keliakian tai ihokeliakian takia välttämätöntä käyttää gluteenittomia tuotteita. Keliakiakorvauksen määrä olisi jatkossa 31 euroa kuukaudessa.

”Keliakian ainoa hoito on gluteenin välttäminen. Keliaakikko ei voi syödä ruista, ohraa eikä vehnää. Kun ei ole lääkehoitoa, on sairautta hoidettava ruokavaliolla, ja soveltuvat ruoka-aineet ovat kalliita”, – toteaa Kauma.

Gluteeniton ruokavalio kustantaa keskimäärin 62 euroa kuukaudessa eli 744 euroa vuodessa. Hoitamattomana keliakia saattaa altistaa monille lisäsairauksille. Yleisimpiä ovat esimerkiksi anemia, masennus, osteoporoosi, ja vakavimmillaan suoliston syöpä. Mikäli keliakiaa sairastavalla ei ole taloudellisesti mahdollisuutta hoitaa itseään, vaikutukset yhteiskunnalle tulevat moninkertaisesti kalliimmaksi kuin ruokavaliokorvauksen maksaminen

”Emme saa ajautua tilanteeseen, jossa pitkäaikaissairaat ja pienituloiset laiminlöisivät elinikäisen perinnöllisen sairauden hoidon sen kalleuden vuoksi”, – päättää Kauma.

Lisätietoja

Pia Kauma

Puhelin:
09 432 3169

Sähköposti:
pia.kauma(at)eduskunta.fi

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn