Suomalainen vaalitarkkailija Pia Kauma Yhdysvaltojen vaalien keskellä: ”Ennen ei ollut sellaista, että ikkunat ja ovet olisi peitetty vanerilla”

Suomalainen kansanedustaja Pia Kauma (kok.) toimii vaalitarkkailijana Yhdysvalloissa parhaillaan meneillä olevissa presidentinvaaleissa. MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen tavoitti Kauman paikan päältä.

– Tarkkailemme sitä, että asiat menevät prosessin mukaisesti, eikä tapahdu mitään vilppejä tai mitään sellaista, mistä voisi ajatella, ettei äänestäjän oikeusturva toteutuisi, Kauma kertoo MTV Uutisille.

Yhdysvalloissa äänestämisprosessi on Kauman mukaan hieman mutkikkaampi kuin Suomessa.

– Äänestyksessä pistää silmään se, että meillä Suomessa on aika helppoa, kun vain yksi numero täytyy lappuun pyöräyttää. Täällä äänestetään aika monesta asiasta yhtä aikaa. Siellä saattaa olla pormestariäänestys ja kongressiin jäsenten äänestystä ja monia muita. Itse asiassa siellä täytyy aika moneen henkilövalintaan ottaa kantaa, hän valottaa.

”Tilanne on selvästi erilainen kuin aiemmin”
Kauma on toiminut Yhdysvalloissa vaalitarkkailijana aiemminkin. Tänä vuonna ilmapiiri on ollut levottomampi.

– Toivon että mitään väkivallantekoja ei tapahdu, mutta kyllä tilanne selväsi erilainen on kuin mitä aikaisemmin. Silloin ei kyllä ollut mitään tällaista rakentelua, jossa ikkunat ja ovet olisi peitetty vanerilla. Tämä on minulle aivan uutta.

MTV 3.11.2020

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn