Sakon muuntorangaistuksen palauttaminen tuo viimeinkin rikoksen uhrin lainsäädännön keskiöön

TIEDOTE
18.10.2018
Julkaisuvapaa heti

Eduskunta keskusteli eilen sakon muuntorangaistuksen palauttamisesta. Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma kiittää hallitusta ja oikeusministeri Antti Häkkästä työstä, joka tähtää sakon muuntorangaistuksen palauttamiseen.

”Kun tähän mennessä on voinut päästä kuin koira veräjästä näpistyksen jälkeen, jos ei ole maksanut sakkoaan, niin jatkossa seitsemän samankaltaisen sakkorikoksen jälkeen seuraa vankeusrangaistus”, Kauma sanoo.

Oikeusjärjestelmän kannalta on välttämätöntä, että sakkorangaistuksesta piittaamaton voidaan viime kädessä ohjata vankilaan suorittamaan rangaistus. Kyse ei ole aina vain yksittäisten näpistelijöiden toiminnasta, vaan osassa tapauksia on myös organisoituja piirteitä ja ne muistuttavat järjestelmällistä rikollisuutta.

”Tästä lakimuutoksesta hyötyvät erityisesti kauppiaat, jotka eivät ole tähän mennessä voineet tehdä mitään muuta kuin katsoa bensa- ja kaljavarkaiden tekosia vierestä. Nyt pääsemme viimeinkin parantamaan heidän eli rikosten uhrien asemaa”, Kauma jatkaa.

Ehdotuksella pyritään myös parantamaan päihdeongelmaisten mahdollisuutta saada hoitoa ja sitä kautta saamaan apua elämänsä hallintaan ja juurisyihin, jotka ovat näpistelyn taustalla. ”Vankilaan joutuminen voi toimia eräänlaisena herättäjänä tai pysäyttäjänä”, Kauma sanoo.

Oikeusjärjestelmän uskottavuuden kannalta rikosvastuun on toteuduttava mahdollisimman laajasti. Nykyjärjestelmää on pidetty epäoikeudenmukaisena sellaisissa tilanteissa, joissa toistuvasti sakkorikoksiin syyllistyvää henkilöä ei olla voitu tuomita muuntorangaistukseen. Muuntorangaistuksen pituus määräytyy niin, että kolmea maksamatta olevaa päiväsakkoa vastaa yhden päivän vankeus.

”Tämä on yksi niistä lakiesityksistä, joita kokoomuslainen oikeusministeri Antti Häkkänen esittää vielä tämän eduskuntakauden aikana. Rangaistusten on paremmin vastattava ihmisten oikeustajua”, Kauma päättää.

Lisätietoja:
Pia Kauma
Kansanedustaja
puh. 050 574 6764

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn