Pia Kauma vaatii yrityksille pelastuspakettia

Vaikka hallitus ei niin yrityksiä rakastakaan, tulisi heidän kuitenkin välittää ihmisistä, kansanedustaja toteaa.

Kansanedustaja Pia Kauman (kok.) mukaan hallituksen yritystukipolitiikan vakavat puutteet alleviivaavat uusien tekojen tarvetta.

– Kokoomus vaatii kehysriihestä yritysten pelastuspakettia. Kriisi ei todellakaan ole vielä ohi. Hallituksen rajoitukset ruhjovat edelleen ravintoloita ja luovaa alaa, emmekä voi olla täysin varmoja, milloin epidemiasta päästään lopullisesti eroon. Vaikka perusteltuja ovatkin, ei suorista tuista ole pysyväksi ratkaisuksi, Kauma sanoo.

Hän huomauttaa, että uudet rajoitukset ja epidemian kolmas aalto runtelevat yrityksiä edelleen.

– Ravintoloissa ja luovilla aloilla taistellaan nyt tosissaan olemassaolosta. Hallitus asetti nopealla aikataululla rajuja rajoituksia, eikä yrityksillä ole ollut aikaa reagoida. Monessa yrityksessä kaavitaan jo kirstun pohjaa. Nyt olisi aivan välttämätöntä pikaisesti tuoda hallituksen lupaama tapahtumatakuu, ottaa nopeutetut lomautukset käyttöön ja helpottaa verojen maksujärjestelyitä. Kaikki keinot käyttöön, Kauma vaatii.

Hänen mukaansa hallitus on helpotukset velkaa yrityksille, sillä se lupasi vuosi sitten, ettei yksikään yritys ajaudu kriisin takia konkurssiin. Kauma nostaa esiin kaksi eri selvitystä, joissa molemmissa todettiin, että hallituksen yritystukipolitiikassa on pahoja puutteita.

– Selvitysten mukaan Business Finlandin kehittämistuet olivat epätarkoituksenmukainen ratkaisu. Tukien osumatarkkuus oli heikko. Nyt tukia on jaettu myös yrityksille, jotka eivät niitä oikeastaan olisi tarvinneet. Samalla tukia aidosti tarvitsevat ovat jääneet taistelemaan talousongelmien kanssa yksin. Täsmälleen näistä vaaroista hallitusta varoitimme, Kauma sanoo.

Raporteissa huomautettiin myös, miten kustannustuen kanssa hidastelu oli huono ratkaisu.

– Muissa maissa kipeästi tarvittuja suoria tukia jaettiin jo maaliskuussa, kun kriisi iski voimalla. Samaan aikaan meillä hallitus epäröi, tukeako yrityksiä vai ei. Vaikka hallitus ei niin yrityksiä rakastakaan, tulisi heidän kuitenkin välittää ihmisistä, joista monet ovat jo pitkään eläneet ilman työtä ja tuloja, Kauma huomauttaa.

Hänen mielestään Suomeen pitäisi asettaa kokoomuksen ehdottama yrittäjyystavoite, jotta voisimme laajemmin keskustella yritysten ja yrittäjyyden roolista ja toimintaedellytyksistä.

– Ensimmäinen askel on pelastaa yritykset koronan kynsistä, Kauma toteaa.

Juttu julkaistu Verkkouutisissa

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn