Norjan opit terrorismin torjunnasta hyödyllisiä koko Etyj-alueelle

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen terrorismin vastainen komitea on ollut koolla Norjassa 14.–15. tammikuuta. Komitea tutustui Norjan toimiin terrorismin torjumiseksi ja ehkäisemiseksi sekä vieraili vuoden 2011 terrori-iskun tapahtumapaikalla Utøyan saarella. Eduskunnasta kokoukseen osallistui Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen Pia Kauma (kok.), joka on myös terrorismin vastaisen komitean jäsen.

”Olemme täällä oppiaksemme Norjan kokemuksista terrorismin torjunnassa sekä edistääksemme opittujen kokemusten ja parhaiden käytäntöjen vaihtoa Etyjin alueella, jotta osaisimme yhteiskuntina suojella kansalaistemme turvallisuutta. Mikään maa ei voita terrorismia yksin, ja siksi kansainvälinen yhteistyö on äärimmäisen tärkeää”, Kauma kertoo Oslosta.

Vierailu Utøyan saarelle ja uhrien omaisten tapaaminen oli pysäyttävä kokemus. Poliisiksi naamioitunut mies ampui 22. heinäkuuta 69 työväenpuolueen kesäleirillä saaressa ollutta nuorta, mitä ennen saman tekijän rakentamat pommit olivat surmanneet kahdeksan ihmistä Oslon keskustassa. Terrori-isku oli Pohjoismaiden pahin. Etyjin parlamentaarikot kunnioittivat iskun uhreja muistopaikoilla Oslossa ja Utøyalla sekä tapasivat uhrien omaisia.

”Utøyan iskut osoittivat, ettei Norjalla ollut selkeää toimintamallia, mitä tehdä tällaisen tragedian kohdatessa, sillä siihen ei oltu osattu varautua. Asian käsittelyä on vaikeuttanut se, että iskun tekijä oli yksi heistä, tavallinen norjalainen ja isku oli osoitettu norjalaista, moniarvoista elämäntapaa vastaan”, Kauma toteaa.

Norjan viranomaisten toimintaa iskujen aikana ja jälkeen on sekä kiitetty että moitittu. Poliisin toiminta ei arvioiden mukaan ollut riittävän nopeaa ja tehokasta iskujen aikana ja niiden estämiseksi, mutta esimerkiksi terveysviranomaiset hoitivat uhrien hoidon hyvin. Viranomaisten toimia tutkimaan on perustettu erityinen parlamentaarinen komitea, jonka tehtävänä on paitsi arvioida viranomaistoimien riittävyyttä, myös ennen kaikkea löytää sellaiset toimintamallit, että vastaisuudessa virheiltä vältytään.

Terrorisminvastainen komitea tapasi poliisi- ja turvallisuusviranomaisten lisäksi norjalaisia kansanedustajia keskustellakseen siitä, miten parlamentaarikot voivat tehdä luodakseen mahdollisimman tehokkaan ja toimivan lainsäädännön terrorismin ja väkivaltaisten ääriliikkeiden torjumiseksi. Terrori-iskujen jälkeen Norja on uudistanut terrorismilainsäädäntöään. Vuonna 2013 muun muassa kriminalisoitiin terroristijärjestöön kuuluminen. Esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa tätä ei ole vielä tehty.

”Tällaisina aikoina, kun ääriliikkeiden ideologiat ovat saamassa yhä enemmän jalansijaa yhteiskunnissamme, meidän on oltava erityisen valppaita, jotta emme unohda yhteistä tavoitettamme suojella kansaamme kaikenlaisen terrorismin uhilta. Norjan iskujen aikaisen pääministerin Jens Stoltenbergin lausunto tiivistää oleellisen: vastaus väkivaltaan on lisätä avoimuutta ja demokratiaa. Lisää inhimillisyyttä, mutta ei koskaan naiiviutta”, Kauma sanoo.

Lisätiedot:
Kansanedustaja Pia Kauma 050 574 6764

Terrorismin vastainen komitea Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen verkkopalvelussa:
https://www.oscepa.org/activities/ad-hoc-committees-and-working-groups/countering-terrorism/countering-terrorism

EDUSKUNTATIEDOTUS
RIKSDAGSINFORMATIONEN
15.1.2020

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn