”Mistä saamme ihmiset tekemään työt edes nykyisellä työajalla?”

Kokoomuksen Pia Kauman mukaan tärkeintä olisi saada lisättyä työn tuottavuutta.

Duunitorin vaalikoneessa eduskuntavaaliehdokkaat ovat saaneet vastata väittämään Säännöllisen työajan tulisi vuonna 2033 olla enintään 30 tuntia viikossa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma on vastannut olevansa jokseenkin eri mieltä.

– Suomessa syntyi vähiten lapsia viime vuonna 150 vuoteen. Samalla väestö vanhenee ja ihmisiä jää eläkkeelle suuressa määrin. Mistä saamme ihmiset tekemään työt edes nykyisellä työajalla?, Pia Kauma kysyy.

– Tärkeintä on saada aikaan samassa ajassa enemmän työn tuottavuutta lisäämällä, mutta enintään 30 työtuntia viikossa voi olla monilla aloilla liian kunnianhimoinen tavoite. Kyllä myös käytetyllä työajalla on merkitystä siihen, miten paljon asioita ehtii saada aikaan, hän jatkaa.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen on vastannut olevansa samasta väittämästä täysin eri mieltä. Valtosen mukaan työajasta pitäisi päättää itse: jokainen tehköön töitä niin paljon kuin itse haluaa.

– Tätä ei pidä päättää ylhäältä käsin, vaan tehdä tilaa yksilöllisille valinnoille – sekä palkkaukselle vähimmäisehtojen yli, Elina Valtonen katsoo.

– Säännöllisen työajan tulisi olla juuri sen verran kuin kukin ihminen itse haluaa töitä tehdä. Työajan määrään vaikuttaa tietysti moni tekijä, kuten se, millaista työtä ihminen tekee, kuinka paljon hän työstään pitää ja kuinka paljon palkkatuloja hän tarvitsee. Yhteiskunnan ja poliitikkojen ei kuitenkaan pitäisi tehtyjen työtuntien määrää ihmisten puolesta päättää.

Juttu julkaistu alun perin Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn