Matkatoimistojen elinkeino hävisi

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma toivoo hallitukselta toimia koronasta kärsivän matkatoimistoalan auttamiseksi. Hän on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa.

Ravintola-ala pääsee avautumaan asteittain 1. kesäkuuta alkaen, mutta matkatoimistoalalla avautumista ei ole vielä näköpiirissä. Tukea tarvitaan, koska matkustamiseen suunnatut rajoitustoimenpiteet tullaan luultavasti purkamaan viimeisten rajoitusten joukossa, ja liikkumista koskevat rajoitukset vaihtelevat maittain.

Matkailualan kokonaiskysyntä vuonna 2020 pienenee todennäköisesti peräti 60 prosenttia edellisvuodesta. Jos elpyminen alkaa vasta joulukuussa, supistuu kokonaiskysyntä vuonna 2020 noin 70 prosenttia.

Kansanedustajan mukaan matkatoimistoilta on hävinnyt mahdollisuus harjoittaa omaa elinkeinoaan rajoitusten ja vallitsevan kriisin myötä.

– Tästä syystä matkatoimistoalan yritykset ovat liiketoiminnallisten rajoitusten kautta katsoen olleet samassa tilanteessa kuin ravintola-alan yritykset elleivät jopa pahemmassa. Tästä huolimatta alalle ei ole suunnattu minkäänlaista erityistukea, Pia Kauma toteaa tiedotteessa.

Ala on itse ehdottanut tilanteen helpottamiseksi useissa EU-maissa käytössä olevaa voucher-mallia ja mahdollisesti uudenlaisen vakuusrahaston käyttöönottoa.

Näissä malleissa on Kauman mukaan omat haasteensa. Voucherien tulee asiakkaiden oikeusturvan kannalta täyttää tietyt reunaehdot, ja niiden täytyy olla muutettavissa rahaksi asiakkaan niin halutessa. Vakuusrahasto kohtasi muutama vuosi sitten perustuslaillisia ongelmia, kun asiaa valmisteltiin pakettimatkadirektiivin yhteydessä.

– Tällä hetkellä Suomesta puuttuu matkatoimistoalalle oikein kohdistuvan tuen malli. Matkatoimistojen ohella rajoituksista kärsivät lentoyhtiöt ja majoituksen järjestäjät. Matkatoimistoala käsittää näin useita erityispiirteitä, jotka tulisi huomioida tukien oikein kohdistamisessa, Pia Kauma sanoo.

Verkkouutiset: 8.5.2020

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn