Koronatodistukset kerättävä jo lähtömaissa

VERKKOUUTISET 14.5.2021

Kansanedustaja huomauttaa, että monet muut Schengen-maat vaativat jo nykyisellään todistuksia maahantulon ehtona.

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen liikennepalvelutarjoajien velvollisuudesta tarkastaa koronavirukseen liittyvät asiakirjat ennakkoon.

Taustalla on hallituksen huhtikuussa julkaisema koronaviruspandemian exit-strategia, jossa esitetään Suomen avaamista ja sen kytkemistä epidemian eri vaiheiden kriteeristöön.

Pia Kauma kehottaa noudattamaan tehokkaaksi todettua menettelyä, jossa matkustajilta edellytetään 72 tunnin sisällä otettua negatiivista testitulosta. Lentoyhtiöillä ja muilla liikennepalveluntarjoajalla on vastuu järjestää asiaan liittyvä dokumentaatio.

– Monet muut Schengen-maat vaativat jo nykyisellään maahantulon ehtona näitä todistuksia ja toteutettuna niin, että nämä todistukset tarkastetaan jo lähtömaassa. Jos Suomessakin olisi tämä menettelytapa käytössä, vältyttäisiin maahamme tulevien matkustajien systemaattiselta testaukselta ja testauspisteiden ruuhkautumiselta Suomen raja-asemilla, Kauma toteaa tiedotteessa.

Kansanedustajan mukaan Suomen tulisi pysyä muun Euroopan tahdissa, kun matkustusrajoituksista hiljalleen luovutaan. Epäselvät ja alituiseen muuttuvat toimintatavat uhkaavat heikentää Suomen saavutettavuutta ja siirtävät matkustajavirrat niihin maihin, joissa terveysturvalliset toimintatavat on jo otettu käyttöön.

Pia Kauma painottaa, että hidastelu ei ole kansantalouden, matkailualan yritysten tai Suomen edun mukaista. Hän kysyy, miten hallitus on varautunut Schengen-matkustuksen vapautumiseen 25. toukokuuta alkaen.

– Millä tavoin hallitus aikoo huomioida lainsäädännössä laajalti muualla Euroopassa olevan käytännön, jonka mukaan liikennepalvelujen tarjoajien velvollisuus on vaatia jo lähtömaassa Suomeen suuntautuvassa liikenteessä liikennevälineeseen pääsyn ehtona negatiivista testitodistusta (72 h), todistusta sairastetusta koronaviruksesta tai saadusta koronavirusrokotteesta, Kauma kysyy hallitukselle osoitetussa kirjallisessa kysymyksessään.

 

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn