Kokoomuksen kansanedustaja ehdottaa, että Ukrainan ja Venäjän edustajat voisivat tavata Suomessa.
Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) pitää Suomea hyvänä maaperänä Ukrainan rauhanneuvotteluille.
– Suomi pienenä maana ja arvostettuna rauhanneuvottelijamaana voisi hyvin nostaa omaa profiiliaan ja tarjota omia neuvottelutaitojaan ja fasilitointimahdollisuutta Suomessa.
– Vaikka olemmekin pieni maa, voimme nostaa omaa profiiliamme hyvällä tavalla niin, että saamme rauhan Eurooppaan, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kauma ehdotti keskiviikkona Ylen Politiikkaradiossa.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoi Münchenin turvallisuuskonferenssissa, että ennen tulitaukoneuvottelujen alkua tarvittaisiin tiukempia sanktioita Venäjälle ja Euroopan pitäisi harkita omaa Ukraina-edustajaa.
Pia Kauma, tarkoitatko, että Ukraina ja Venäjä voisivat olla samassa pöydässä Helsingissä?
– Minun mielestäni näin voi olla, vaikka tiedän, että se nostattaa varmasti kulmakarvoja monessa pöydässä. Kun kysymys on rauhasta ja sodasta, ja miten me saamme pitkäaikaisen rauhan Eurooppaan, niin sen vuoksi kannattaa kaikki tehdä, Kauma sanoi.
Kauma muistuttaa, että Suomi on tänä vuonna Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtajamaa.
Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut Venäjän presidentistä Vladimir Putinista kansainvälisen pidätysmääräyksen. Rikostuomioistuin syyttää Putinia siitä, että hän on vastuussa Ukrainan sodassa tehdyistä sotarikoksista.
Suurvallat neuvottelevat ilman Ukrainaa
Yhdysvaltojen ulkoministeri Marco Rubio ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat eilen maanantaina Saudi-Arabiassa, ja keskustelivat Ukrainan sodan tilanteesta. Ukrainan puuttuminen neuvottelupöydästä ihmetytti Ylen Politiikkaradiossa, jossa keskustelemassa olivat Kauman lisäksi entinen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja SDP:n varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.).
– Minusta näyttää tavattoman huonolta, että (Ukrainan) presidentti (Volodymyr) Zelenskyi kulkee vähän kuin huutolaispoika maailmalla tilanteessa jossa hänen maansa tulevaisuudesta käydään keskusteluja. Olisi ollut hyvä, että keskustelut olisivat alkaneet Ukrainan kanssa, ja silloin oltaisiin tiedetty mitkä ovat Ukrainan reunaehdot mahdollisille neuvotteluille, Haavisto sanoi.
– Eihän tämä hyvältä näytä. Tämä on Suomelle ja Euroopalle hyvin pahaenteistä jos suurvallat tällä tavalla neuvottelevat paitsi Ukrainan rauhan ratkaisusta ohi Ukrainan ja Euroopan, myös laajemmista geopoliittisista intresseistä ja investoinneista, ja kenties kaupallisen yhteistyön palauttamisesta, Tuppurainen sanoi.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamista suunnitellaan. Kremlin tiedottajan mukaan se voisi tapahtua helmikuun lopulla.
Suomi on katkaissut lähes kaikki suhteensa Venäjään sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuonna 2022. Suomi on sulkenut Venäjän vastaisen rajansa eikä valtiovierailuja ole järjestetty kuten ennen sotaa. Vuonna 2018 Suomi isännöi Trumpin ja Putinin tapaamista.
Juttu julkaistu alun perin Ylen nettisivuilla.