Kauma vaati Etyjissä sisältövastuuta sosiaaliseen mediaan

EDUSKUNTATIEDOTUS
RIKSDAGSINFORMATIONEN
11.7.2018

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) vaatii sosiaaliselle medialle samankaltaista vastuuta ja valvontaa kuin perinteisille medioille.

”Kiinnostaako Facebookin ja Googlen kaltaisia suuryrityksiä riittävästi se, millaista tietoa niiden kautta levitetään? Jos ei kiinnosta, olisiko meidän lainsäätäjien syytä tehdä jotain kiinnostukset herättämiseksi?” Kauma kysyi Etyjin 57 osallistujavaltiota edustavilta kollegoiltaan puhuessaan Berliinissä meneillään olevassa Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

Kauma viittasi Suomen valtuuskunnan järjestämään oheistapahtumaan, jonka teemana oli luotettavan ja riippumattoman laatujournalismin nykytila ja mitä se tekijöiltään vaatii. ”Reliable, independent and quality journalism: at what cost” –miniseminaarissa puhui muun muassa Turkissa vankilatuomion poissaolevana saanut Wall Street Journalin suomalais-turkkilainen toimittaja Ayla Albayrak.

”Hän kertoi, että ainakin Facebook on jo palkannut ihmisiä valvomaan Facebookin kautta levitettävää informaatiota, mutta työtä ovat tekemässä todennäköisesti nuoret opiskelijat, joiden yleistiedon taso ei välttämättä riitä erottamaan valeuutisia oikeista. Hän pohti, olisivatko kokeneet journalistit kiinnostuneita sellaisesta työstä.”

Kauma korosti, että demokraattisille yhteiskunnille on tärkeää vaalia sananvapautta sekä luotettavaa ja riippumatonta laatujournalismia, jonka sosiaalinen media on ajanut myös taloudellisesti ahtaalle.

”Meidän täytyy myös miettiä, miten kouluissa opetetaan lapsia ja nuoria medialukutaitoon niin, että he erottavat valeuutiset ja propagandan oikeasta ja luotettavasta tiedosta”, hän totesi.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin. Yleiskokous on koolla Berliinissä 7.–11.7.2018.

Lisätiedot:
Kansanedustaja Pia Kauma 050 574 6764

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn