Kauma: Vaalitarkkailijoiden tietojen perusteella Georgian vaalit lailliset

Lauantaisille Georgian parlamenttivaaleille oli leimallista todella jännittynyt ja polarisoitunut ilmapiiri, sanoo Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Kauma (kok.). Kauma johtaa Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen vaalitarkkailuoperaatiota ja on paikan päällä Georgiassa.

– Hallitseva puolue Georgialainen unelma aika pitkälti dominoi kampanjamateriaalilla ja medialäsnäololla. Muutkin saivat kampanjoida vapaasti, mutta oli hyvin selkeää, että hallitseva puolue hyödynsi vahvasti omaa asemaansa, Kauma kertoo STT:lle.

Hänen mukaansa osa julkisissa viroissa työskentelevistä tunsi painostusta sen suhteen, mitä puoluetta pitäisi äänestää. Äänestyspaikoilla valtion vaalilistalla oli 18 eri puoluetta. Myös oppositiolla oli kilpailevia ehdokkaita. Siinä suhteessa vaali oli Kauman mukaan aidosti kilpailullinen.

Oppositio ei ole hyväksynyt vaalitulosta, vaan sen mukaan tulokset ovat vilpilliset. Kauman mukaan aivan lopullinen käsin laskettu vaalitulos selvinnee muutaman päivän sisällä.

– Toki mietin sitä, että olivatko nämä täysin kilpailulliset ja vapaat vaalit vai ei. Mutta sen aineiston perusteella, mitä me olemme saaneet lukuisista vaalihuoneistoista meidän tarkkailijoiltamme, ei voi sanoa, etteivätkö nämä olisi ollut aivan lailliset vaalit, Kauma sanoo.

Vaalitarkkailijoille raportoitiin Kauman mukaan 96 prosentista äänestyspaikkoja äänestämisen sujuneen hyvin. Nämä olivat äänestyspaikkoja, joissa tarkkailijat kävivät paikan päällä. Pienessä osassa koettiin painostusta tai äänestäjien häirintää.

Kauman mukaan eri puolilla maata oli 500 vaalitarkkailijaa muun muassa Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin, Euroopan parlamentin sekä Euroopan neuvoston riveissä.

Äänestyspaikkoja oli yhteensä yli 3 000, joista tarkkailijat kävivät reilusti yli 700:ssa. Suomesta mukana olivat myös kansanedustajat Johannes Koskinen (sd.) ja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.).

Vaalihuoneistojen tapahtumat videoitiin

Laki sallii Georgiassa vaalipäivän tapahtumien videoinnin, ja monissa vaalihuoneistossa oli useimmiten Georgialaisen unelman edustaja tallentamassa vaalipäivän kulkua. Tämä loi Kauman mukaan monien mielestä painostavan ilmapiirin.

Kauma nostaa esille myös ennen vaaleja lakiin tehdyt muutokset.

– Itseäni harmittaa se, että naisten asemaa esimerkiksi näissä vaaleissa on heikennetty. Täällä on poistettu kiintiö, paljonko naisia pitää olla ehdokaslistoilla.

Muutoksen vuoksi naisia ei ollut ehdokaslistoilla kovinkaan paljon. Kauma sanoo, että naisia on maan presidenttiä Salome Zurabisviliä lukuun ottamatta poliittisilla johtopaikoilla vähän.

– Se on jyrkässä ristiriidassa sen kanssa, että vaalipaikoilla suurin osa vaalitoimitsijoista on naisia.

Vaalipaikoilla ilmapiiri oli Kauman mukaan pääosin hyvin positiivinen. Osa vaalivirkailijoista halusi halata Kaumaa ja kertoi arvostavansa sitä, että vaalitarkkailijat varmistavat vaalien demokraattisuuden ja ihmis- ja perusoikeuksien noudattamisen.

Georgiassa säädettiin keväällä niin sanottu agenttilaki, joka pakottaa ulkomailta rahoitusta saavia medioita ja järjestöjä rekisteröitymään ulkomaisten etujen ajajiksi. Kauma on lain suhteen huolissaan ihmisten intimiteettisuojasta.

– Seuraavan hallituksen kannattaa muokata lakia, jos se aikoo sen ylipäätään säilyttää.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn