Kauma puheessaan Ukrainan parlamentissa: ”Haluamme Venäjän vastuuseen hirmuteoistaan”

​Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) vieraili alkuviikolla Kiovassa ja sen lähialueilla osana yleiskokouksen Ukraina-tukiryhmää. Hän piti puheenvuoron Ukrainan parlamentissa Verhovna Radassa tiistaina 6. helmikuuta, ensimmäisenä yleiskokouksen puheenjohtajana koskaan.

”Emme halua, että Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen rooli jää symboliseksi. Haluamme Venäjän joutuvan vastuuseen hirmuteoistaan”, Kauma painotti puheessaan.

Yleiskokous perusti kesällä 2023 Ukrainan tukiryhmän, jonka jäsenistä Kiovan-valtuuskunta koostui. Matkan tavoitteena oli osoittaa yleiskokouksen tukea Ukrainalle, todistaa Venäjän hyökkäyssodan tuhoja ja saada lisätietoa Venäjälle pakkosiirretyistä lapsista.

Pääkaupungissa Kiovassa Kauman johtama valtuuskunta tapasi vierailukutsun esittäneen Ukrainan parlamentin puhemiehen Ruslan Stefantšukin. Valtuuskunta kuuli lisäksi näkemyksiä parlamentin poliittisten ryhmien edustajilta, yleiskokouksen Ukrainan valtuuskunnan jäseniltä, maan varaulkoministeriltä sekä Venäjän sotarikoksia tutkivilta ulko-, sisä- ja oikeusministeriöiden virkamiehiltä.

Lasten pakkosiirtojen Venäjälle loputtava
Vaikuttavinta matkalla olivat kuitenkin käynnit Kiovan esikaupungeissa Butšassa, Irpinissä ja Hostomelissa.

”Butšassa tapahtui todella järkyttävä kansanmurha keväällä 2022. Kun vain katsoo ympärilleen, on mahdotonta olla huomaamatta tuhoja, jotka Venäjä on aiheuttanut tälle kansakunnalle”, Kauma luonnehtii.

Parikymmenen kilometrin päässä Kiovasta sijaitseva Irpin kärsi valtavista tuhoista Venäjän hyökkäyssodan ensimmäisinä päivinä kevättalvella 2022, samoin kuin Kiovan lentokenttää ympäröivä Hostomel.

Kiovassa Kauma, yleiskokouksen pääsihteeri Roberto Montella ja yleiskokouksen valtuuskuntaan kuuluneet kolme Etyjin parlamentaarikkoa Belgiasta, Norjasta ja Portugalista vierailivat lasten oikeuksien keskuksessa. He tapasivat Ukrainan parlamentin ihmisoikeuskomissaarin Dmytro Lubinetsin.

Venäjän lapsikaappaukset ovat hyökkäys Ukrainan kansan koko olemusta kohtaan”, Kauma toteaa.

Yleiskokous on tuominnut Venäjän Krimin valtauksesta lähtien
Kauma toi keskusteluissa esiin, että Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on johdonmukaisesti tuominnut Venäjän toimet Krimin valtaamisesta 2014 lähtien ja Venäjän helmikuussa 2022 aloittaman hyökkäyssodan.

”Yleiskokous kehottaa edelleen Venäjää lopettamaan sotilasoperaationsa ja vetämään joukkonsa Ukrainan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolelta, mukaan lukien Krimin niemimaalta. Yleiskokous toistaa tätä sanomaa niin kauan kuin on tarpeen. Ukraina ei taistele pelkästään oman kansansa ja alueidensa puolesta, vaan myös muiden länsimaiden ja erityisesti eurooppalaisten puolesta”, Kauma painottaa.

Eduskunnan tiedote.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn