Kauma peräsi Etyjissä poliittista tahtoa Lähi-idän konfliktin ratkaisuun

​Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Pia Kauma (kok.) toivoo, että kansainvälinen yhteisö kannustaisi Israelia ja palestiinalaisia Lähi-idän konfliktin rauhanomaiseen ratkaisuun entistä voimaperäisemmin.

Kauma puhui Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen päätösistunnossa Armenian Jerevanissa maanantaina. Hän siteerasi edesmennyttä Nobelin rauhanpalkittua presidentti Martti Ahtisaarta, jonka mukaan kaikki sodat voidaan lopettaa, jos siihen on vain riittävästi poliittista tahtoa.

”Israelin ja Palestiinan välisen konflikti ratkeaa vain kahden valtion mallilla. Kansainvälisen yhteisön on annettava uutta pontta näille neuvotteluille. Meidän kansanedustajien velvollisuus on työskennellä rauhan puolesta ja näyttää maailmalle, että meillä on poliittista tahtoa”, hän totesi.

Terrori-iskut tuomittava ja panttivangit vapautettava

Kauma vaati myös, että lokakuun 7. päivän terrori-iskut on tuomittava yksiselitteisesti ja niiden aikana otetut panttivangit vapautettava.

”Israelilla on oikeus itsepuolustukseen, mutta sen on sotilasoperaatioissaan keskityttävä terroristiryhmien riisumiseen aseista kansainvälistä humanitaarista oikeutta noudattaen.”

Gazan humanitaarisesta kriisistä kärsivät etenkin naiset ja lapset. Kauma toivookin, että taistelujen osapuolet pystyisivät sopimaan tulituksen keskeytyksistä, joiden aikana apua voidaan toimittaa sitä tarvitseville.

Kauma muistutti kansan valitsemien edustajien vastuusta suojella ihmiselämää ja ihmisarvoa myös omissa maissaan.

”Meidän on pysyttävä valppaina ja torjuttava erityisesti antisemitismin nousu, sekä muu kiihkoilu ja väkivalta”, hän korosti.

Maailman laajapohjaisin alueellinen turvallisuusjärjestö

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada.

Parlamentaarisen yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin. Yleiskokoukseen kuuluu 323 kansanedustajaa 56 maasta. Yleiskokouksen syysistunto oli Armenian Jerevanissa 18.–20. marraskuuta.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunta eduskunnan verkkopalvelussa

​Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen verkkosivu

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn