Kauma johtaa Etyjin yleiskokouksen vaalitarkkailijoita Georgiassa

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) on valittu johtamaan Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen vaalitarkkailijoita Georgian parlamenttivaaleissa 31. lokakuuta. Kauman lisäksi vaalitarkkailuoperaatioon osallistuu Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnasta Inka Hopsu (vihr.).

Lauantain vaaleissa parlamenttiin valitaan 150 kansanedustajaa seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Monet maat ovat tänä vuonna peruneet tai siirtäneet vaaleja koronan takia, mutta Georgiassa vaalit pidetään normaalisti. Vaaliviranomaiset pyrkivät huolehtimaan kansalaisten turvallisuudesta muun muassa vaalipaikkojen tiukoilla hygieniaohjeilla.

Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin asiantuntijat ovat seuranneet vaaleihin valmistautumista Georgiassa syyskuun loppupuolelta asti. Vaaliviikonlopuksi maahan matkustaa yli kolmesataa Etyjin, Euroopan neuvoston ja Naton parlamentaaristen yleiskokousten kansanedustajaa, jotka hajaantuvat seuraamaan äänestystä ja ääntenlaskentaa eri vaalipaikoille.

Kauma ja Hopsu seuraavat vaaleja Georgian pääkaupungissa Tbilisissä.

”Georgiassa on nyt ensimmäistä kertaa käytössä uusi vaalijärjestelmä. Puolueet pääsivät siitä sopimukseen pitkällisten neuvottelujen jälkeen keväällä. Olen iloinen, että kansainvälisillä vaalitarkkailijoilla on mahdollisuus nähdä lähietäisyydeltä, miten uusi vaalijärjestelmä toimii käytännössä. Ennakkoon on arveltu, että se parantaa pienempien puolueiden ehdokkaiden läpimenomahdollisuuksia. Uskon, että vaalipäivä tulee sujumaan rauhallisesti, ja että voimme todistaa Georgian demokratian kehittyneen hyvään suuntaan”, Kauma arvioi matkan alla.

Kauma jatkaa Georgiasta matkaansa suoraan Yhdysvaltoihin, missä hän osallistuu Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen vaalitarkkailuoperaatioon.

Kauma ja Hopsu varautuvat puhemiesneuvoston suosituksen mukaisesti Suomeen palatessaan viranomaismääräysten mukaiseen koronatestiin, omaehtoiseen karanteeniin ja etätyöhön.

Lisätiedot:
Kansanedustaja Pia Kauma 050 574 6764
Kansanedustaja Inka Hopsu 040 758 9545

Georgia, Parliamentary Elections, 31 October 2020: Interim Report
https://www.osce.org/odihr/elections/georgia/467364

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn