Kauma ja Koskinen Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen korruption vastaisessa konferenssissa

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen konferenssissa korostettiin poliittisen tahdon merkitystä korruption torjunnassa. Kokouksessa puhuneet Suomen edustajat Pia Kauma (kok.) ja Johannes Koskinen (sd.) nostivat esille avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen perustuvan pohjoismaisen mallin.

Kauma (kok.) totesi puheessaan, että toimiva verotusjärjestelmä ja etenkin julkisen sektorin riittävä palkkataso, jolla voi elää ilman tarvetta korruptioprovisioon palkan lisänä, ovat hyvinvointiyhteiskunnan perusta:

”Vähäisimpiinkin korruption merkkeihin puuttuminen on paras tapa paitsi muuttaa tapoja ja asenteita, myös lisätä luottamusta yhteiskunnan toimintaan.”

Kauma nosti esille myös korruption rapauttavan vaikutuksen demokratiaan. Hän huomautti, että korruptiosta on tullut orgaaninen osa yhteiskuntajärjestelmää liian monessa maassa. Etenkin maissa, joissa luottamusta instituutioihin on jo ennestään heikko, uhka demokratialle on todellinen ja siksi korruptioon on puututtava moninaisin menetelmin.

Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) korosti kaikkien oikeusvaltion osatekijöiden toimintakykyä korruption vastaisessa työssä:

”Tehokas lainvalvonta, kattava julkisuusperiaate, kansalaisten aktiivisuus ja vapaa riippumaton media ovat siinä peruskiviä.”

Koskinen piti demokraattista, itsehallintoon pohjautuvaa paikallishallintoa tärkeänä syynä pohjoismaiden kärkisijoille korruption vähäisyyttä vertailtaessa.

Kyproksella 27.-28. toukokuuta järjestettävän konferenssin tavoitteena on jakaa kansallisten parlamenttien parhaita käytäntöjä korruption torjunnassa ja avoimuuden lisäämisessä.

 

Lisätietoja:

kansanedustaja Pia Kauma 050 574 6764, pia.kauma(at)eduskunta.fi

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen verkkosivut:

https://www.oscepa.org/en/

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn