Kauma Berliinissä edistämässä konfliktien ratkaisemista Etyj-alueella

​Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Pia Kauma (kok.) johtaa yleiskokouksen alueellisia turvallisuuskysymyksiä käsittelevän seminaarin keskustelua Berliinissä lauantaina 20. huhtikuuta.

Niin kutsutun Leinsweiler-seminaarin aiheita ovat tänä vuonna Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vaikutuksen koko Etyjin alueella, Itämeren alueen turvallisuus ja Etyjin mahdollisuudet tukea rauhaa ja vakautta Etelä-Kaukasiassa.

”Leinsweiler tarjoaa luottamukselliset puitteet vuoropuhelulle erityisesti itäisen Euroopan ja Etelä-Kaukasian maiden parlamenttien välillä siitä, miten käynnissä olevia konflikteja voitaisiin ratkaista ja edistää rauhaa”, Kauma luonnehtii.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous ja sen Saksan valtuuskunta ovat järjestäneet Leinsweiler-seminaareja vuodesta 2016 lähtien. Seminaarit saivat nimensä Saksan ja Ranskan rajalla sijaitsevasta pikkukaupungista, missä Etyj-maiden kansanedustajat kokoontuivat keskustelemaan luottamuksellisesti alueellisista turvallisuuskysymyksistä. Viime vuonna pitopaikaksi vaihtui Saksan pääkaupunki Berliini.

Ennen seminaarin alkua Kauma tapasi Berliinissä Saksan apulaisulkoministeri Tobias Lindnerin.

Myös parlamentaarinen yleiskokous valmistautuu Suomen puheenjohtajuuteen 2025

Kauma matkusti Berliiniin Romanian pääkaupungissa Bukarestista, missä hän oli torstaina valmistelemassa Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kesäistuntoa. Yleiskokous kokoontuu vuoden tärkeimpään istuntoonsa Bukarestiin Romanian parlamenttitaloon kesä-heinäkuun vaihteessa. Suomen ollessa vuonna 2025 Etyjin puheenjohtajamaa, hallitustenvälisen toiminnan lisäksi myös yleiskokous valmistautuu jo hyvissä ajoin Suomen puheenjohtajuuteen omalta osaltaan.

”Euroopan turvallisuustilanteen ollessa räjähdysherkempi kuin pitkään aikaan, Suomen on puheenjohtajakaudellaan kyettävä ottamaan aiempaa vahvemmin rauhanvälittäjän ja konfliktin liennyttäjän roolia niillä areenoilla, joilla toimimme. Myös parlamentaarikkojen väliselle vuoropuhelulle on nyt aiempaa suurempi tilaus”, toteaa Kauma.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada.

Parlamentaarinen yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin. Yleiskokoukseen kuuluu 323 kansanedustajaa 56 maasta.

Kauma on toiminut yleiskokouksen puheenjohtajana viime kesästä lähtien.

Eduskunnan tiedote.
Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn