Kansanedustajat järkyttyivät: Ongelmat sivuutettiin

Kokoomuksen kansanedustajat Mia LaihoPia Kauma ja Terhi Koulumies ovat järkyttyneitä hallituksen sote-uudistuksen käsittelystä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Valiokunta äänesti maanantaina kolme kertaa sote-käsittelyn aikatauluista ja menettelytavoista.

– Oppositio jyrättiin kylmästi ja ylimielisesti. Hallitus runnoo sote-uudistusta kuulematta asiantuntijoita, vaikka esityksessä on useita ongelmakohtia, jotka vaatisivat korjauksia, valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho sanoo.

Kokoomusedustajat esittivät, että eduskunnan hallintovaliokunnalta ja lakivaliokunnalta pyydettäisiin lisälausunnot perustuslakivaliokunnan nostamien ongelmien selvittämiseksi.

Lisäksi kokoomuslaiset esittivät asiantuntijakuulemisten jatkamista keskeisten ongelmakohtien ja korjaustarpeiden tarkentamiseksi, kuten rahoituksen ja julkisomisteisten yhtiöiden, kuten Sydänsairaalan jatkon varmistamiseksi.

Valiokunta joutui äänestämään jopa siitä, jatkaako valiokunta normaalin työjärjestyksen mukaisesti vai järjestetäänkö kokouksia myös muiden valiokuntien kanssa päällekkäin.

– Hävisimme kaikki äänestykset. Hallituspuolueiden edustajat kieltäytyivät pyytämästä lisälausuntoa muun muassa Helsingin sote-itsehallintoa, työntekijöiden rikosoikeudelliseen asemaa sekä sopimusten mitätöintiä ja muutoksenhakua koskevista ongelmista, vaikka näistä olisi ilman muuta pitänyt pyytää asianomaisilta valiokunnilta lisälausunto, Laiho kertoo.

Pia Kauman mukaan kaikkein pöyristyttävintä on se, että hallituspuolueet haluavat runnoa sote kiireellä kuulematta asiantuntijoita – jopa niin, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet eivät voi osallistua muiden valiokuntiensa kokouksiin.

– Tämä on ennenkuulumatonta, koska esimerkiksi talousvaliokunnalla on useita tärkeitä lakiesityksiä käsittelyssä, hän sanoo.

Terhi Koulumiehen mukaan on järkyttävää, että hallitus vie läpi historiallista uudistusta kiireellä välittämättä ollenkaan esiin tulleista ongelmista.

– Kuvitteleeko hallitus, että uudistus on hyvä ja ongelmaton, kun se pääsi perustuslakivaliokunnan seulan läpi? Todellisuudessa esitykseen sisältyy vielä useita ratkaistavia asioita. Jos nämä jätetään korjaamatta, vaikutukset ovat valtavia, Koulumies varoittaa.

VERKKOUUTISET 1.6.2021

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn