Kansanedustaja Pia Kauma Ranskan kansalliskokouksen järjestämään SAHEL-huippukokoukseen

Tiedote 12.12.2018
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma osallistuu Ranskan kansalliskokouksen järjestämään parlamentaariseen huippukokoukseen Pariisissa 13. joulukuuta. Kokouksessa käsitellään Sahelin alueen tilannetta.

”Sahel on kuiva ja kuuma Afrikan poikki kulkeva vyöhyke Saharan eteläpuolella. Aluetta vaivaavat lukuisat ongelmat. Näitä ovat väkivaltaiset ääriliikkeet, työttömyys, ihmisoikeusrikkomukset, ilmastonmuutoksen ongelmat ja järjestäytynyt rikollisuus”, Kauma sanoo.

Kauma tulee käyttämään kokouksessa puheenvuoron. Yhtenä tärkeänä asiana Kauma nostaa esille naisten oikeudet, tasa-arvon toteutumisen ja kestävän kehityksen Sahelin-alueella.

”Ilman naisten osallistumista ja oikeuksia ei synny kestävää rauhaa, eikä ilman kestävää rauhaa ole kestävää kehitystä”, toteaa Kauma.

Huippukokous on tärkeä, koska ilmastonmuutos tulee vaikeuttamaan entisestään Afrikan maiden elinolosuhteita. Tämä yhdessä valtaisan väestönkasvun kanssa johtaa siihen, että yhä useammat aikuisikään saapuvat henkilöt tulevat hakeutumaan Eurooppaan ja maahanmuutto kasvaa, kun lähestymme 2030-lukua.

”Pidän tärkeänä, että Euroopan unionin jäsenmaat yhteistyössä pureutuvat nimenomaan juurisyihin, ja auttavat näitä maita selviytymään paremmin tulevaisuuden haasteista”, jatkaa Kauma.

Yksi merkittävä asia on naisten asema ja mahdollisuus koulutukseen ja työntekoon, tyttöjen lisääntymisterveys ja sitä kautta väestönkasvun hillitseminen. Myös rauhanprosessiin on saatava naiset mukaan tasavertaisesti miesten kanssa. Mahdollisuus koulutukseen ja omiin tuloihin mullistaa naisen elämän. Kun naiset saavuttavat taloudellisen itsenäisyyden, he pystyvät paremmin tekemään päätöksiä myös ihmisarvostaan, turvallisuudestaan ja hyvinvoinnistaan.

”Siksi naisten kokemus ja asiantuntemus on hyödynnettävä kestävän rauhan ja vakaan yhteiskunnan rakentamisessa. Emme voi jättää tätä potentiaalia käyttämättä”, päättää Kauma.

Lisätiedot:
Pia Kauma, puh. 050 574 6764

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn